Edward von Lõngus teose koopia müümisest Hiina portaalis: mu poolehoid kuulub piraatluse ideoloogiale (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward von Lõnguse «Kanna­habe ja nõiakütt» Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudi hoovimaja tänavapoolsel seinal praegu. Lisanduseks on tekkinud kondenspiimapurgi kujutis ja sinine tähesodi.
Edward von Lõnguse «Kanna­habe ja nõiakütt» Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudi hoovimaja tänavapoolsel seinal praegu. Lisanduseks on tekkinud kondenspiimapurgi kujutis ja sinine tähesodi. Foto: Sille Annuk

Aprillis 2014 tekkis Toomemäel Kuradisilla juures endise sünnitusmaja, TÜ praeguse ühiskonnateaduste instituudi hoovimaja seinale tänavakunstiteos, mille koopiaid pakub nüüd müügiks Hiina veebikaubamaja Aliexpress. Teose autorilt Edward von Lõnguselt ei ole selleks luba küsitud.

«Hiinlaste poolt ametlikult piraaditud saada on oluline eduloo verstapost,» kommenteeris Edward von Lõngus meilitsi Tartu Postimehele.

Ta lisas, et jääb pikisilmi ootama valesti kirjutatud signatuuridega imitatsioone. Samas märkis ta, et veebikaubamaja pakutavate koopiate tegemiseks on kasutatud Vikipeedia fotograafi tehtud pilti tema taiesest.

«Kui ma õigesti mäletan, siis Vikipeedia minu käest kunagi küsis isegi luba selle avaldamiseks. Vastasin ka neile, et mul on hea meel näha teoseid oma elu elamas,» märkis ta. «Üldiselt kuulub minu poolehoid piraatluse ideoloogiale, sest ideid ei saa omada. Autoriõigus oma praegusel kujul on aegunud nähtus, mis pigem kahjustab kultuuri arengut.»

Hiina veebikaubamaja müüb Edward von Lõnguse teose koopiaid kõrvuti selliste kunstnike nagu Vincent Van Gogh, Andy Warhol ja Salvador Dalí koopiatega. Olenevalt suurusest maksab meie tänavakunstniku teose imitatsioon 9,08 kuni 24,27 eurot. Eile õhtuks oli müüdud 16 koopiat. 

Aliexpress on välja pannud fotosid «Kannahabe ja nõiakütt» koopiast kodukujunduses.
Aliexpress on välja pannud fotosid «Kannahabe ja nõiakütt» koopiast kodukujunduses. Foto: Kuvatõmmis

Edward von Lõnguse teosel «Kannahabe ja nõiakütt» on Edgar Valteri loomingust tuntud Sammalhabe, kellel politseimundris mees on väänanud käed selja taha ja pannud raudu. Mundrimehe rinnas on nimesilt Nõia Kütt. Looduslähedasel vanamehel kasvab habemes kanep. Teos tekkis Toomele tänavakunstifestivali Stencibility eelõhtul aprillis 2014.

Novembris 2015 tekkis politseiniku nokamütsi ette šabloontehnikas tekst «Iga narkodiiler on meie ühiskonnale ja noortele surmav ... Ka selline piilupardinokaline habemik!» Ja sealsamas ristidest kujundatud rea all on lisatud: «Kiidusõnad meie valvsale politseile!»

«Kõik, mis juhtub teosega, saab osaks sellest,» kommenteeris tänavakunstnik toona. Ja lisas, et tegemist on laiema ühiskondliku debati lokaalse ilminguga. «Uimastipoliitika diskussiooni on Eesti ühiskonnas hädasti tarvis ning tervitan kõiki selle vorme. Kui keegi juba niimoodi otsa lahti tegi, kutsun üles ka teisi seda mõttevahetust jätkama.»

Tookordne lisandus kaeti üsna kiiresti värviga. Tänavu suvel tekkis Kannahabeme ja politseiniku pildi juurde paberkleebisest kondenspiimapurgi kujutis. Selle etiketile on kirjutatud venekeelne sõna, mis tähistab ametlikult keelatud kirjandus- või kunstiteost.

Edward von Lõngus lõpetas mõni päev tagasi Eesti Vabariigi kultuuriministeeriumi lähetusel oma missiooni Kopenhaagenis, tema järgmiseks tänavakunstiloomingu sihtpunktiks on kahe nädala pärast Pariis. Nüüd saab ka Prantsusmaa pealinn näha saja-aastaste eestlaste kujutisi, millele annab lisaväärtust vaatamine koos e-rakendusega,

Saja-aastaste eestlaste Euroopasse eksportimise idee sündis Edward von Lõngusel koos Kadri Uusi ja Andra Orni kunstimüügivahendus- ja korraldusfirmaga NOAR. Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva välisprogrammi konkursil leidis see žürii heakskiidu ning arvati 150 Eesti kultuuri, teadust, infoühiskonda ja ettevõtlust tutvustava ürituse hulka. Kunstniku originaaltöid pakub seesama firma müüa veebis aadressil NOAR.eu.

Hiina veebikaubamaja Aliexpress avalehekülg internetis.
Hiina veebikaubamaja Aliexpress avalehekülg internetis. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles