Tartu Waldorfgümnaasium jäi juhatajata

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Vaageni töö Tartu Waldorfgümnaasiumi juhatajana lõppes möödunud reedel.
Anu Vaageni töö Tartu Waldorfgümnaasiumi juhatajana lõppes möödunud reedel. Foto: Sille Annuk

Eelmine reede oli viimane tööpäev Tartu Waldorfgümnaasiumi juhatajal Anu Vaagenil. Mullu aprillis tööle asunud Vaagen otsustas omal soovil ameti maha panna.

Poolteist aastat koolijuhina pole just väga pikk aeg ning sestap võib Vaageni otsus tekitada õpilastes ja lapsevanemates küsimusi. Ent Anu Vaageni kinnitusel mindi lahku absoluutselt sõbralikult ning mingis muus rollis on ta alati nõus kooli aitama ja selle tegevuses kaasa lööma.

Otsuse sügavamaid tagamaid ta siiski lahata ei soovinud, kuid märkis, et see hakkas tema peas küpsema selle õppeaasta alguses, kui talle tulid muud pakkumised ja võimalused väljastpoolt kooli. Täpsemalt soovib ta edaspidi keskenduda oma ettevõttele, mille põhiline tegevusvaldkond on koolitused ja konsultatsioonid.

Lai tööpõld

Viimasele pooleteisele aastale tagasi vaadates tõdes Anu Vaagen, et tööpõld kujunes hoopis laiemaks, kui ta esialgu oli arvanud. Näiteks polnud ta arvestanud, et suuresti kulub tema energia mullu sügisel kooli tulnud järelevalve ettekirjutuste täitmisele. Teiseks suureks katsumuseks oli koolile tegevusloa saamine.

Vaagen lisas, et tegevusluba ka saadi ning nüüd saab kool asuda taas sisuliste küsimuste kallale. «Praegu hakatakse üle vaatama kooli struktuuri ja toimimismehhanisme,» märkis ta.

Waldorfi gümnaasiumi juhataja kohusetäitjaks määrati Meelis Sügis, kes kuulub Tartu Vaba Waldorfkooli Seltsi juhatusse ning on koolis ka õpetaja.

Sügise sõnul jäi kool Vaageni panusega üldjoontes rahule. «Ta oli päris hea ühenduslüli kooli ning haridusministeeriumi ja linna haridusosakonna vahel. Lisaks on ta väga soe inimene, nii et tema viimase päeva tähistamine möödus päris pidulikult,» kinnitas ka Sügis, et lahkuti sõpradena.

Ei kiirustata

Ta nentis, et Vaageni otsus tuli koolile ootamatult, kuid samas ei lahkunud juhataja päevapealt. «Eks tal see mõte tasapisi küpses ning lõpuks otsustas teistsuguse töö kasuks,» tõdes Sügis.

Konkurssi uue juhataja leidmiseks ei plaani Waldorfi gümnaasium kohe välja kuulutada. «Peame kõigepealt läbi mõtlema, kuidas kasvava kooli struktuure ja ülesandeid paremini hallata ja jaotada,» selgitas Meelis Sügis. 

Ta lisas, et Waldorfi kooli eripära ja olemuse tõttu eelistavad vastavad haridusasutused pigem kollektiivset juhtimisvormi, kuid Eesti õigussüsteem seab teatud tingimused, kuidas peab koolide juhtimine olema korraldatud. Seega tuleb leida selles asjas tasakaal. 

«Praegu pole me veel selget otsust vastu võtnud, kuidas edasi läheme, see töö on algusjärgus,» tõdes Sügis.

1990. aastal tegevust alustanud kool on jõudsalt kasvanud ning praegu omandab seal teadmisi üle 300 õpilase, samuti kuuluvad Tartu Vaba Waldorf­­kooli Seltsi alla huvikool ja lastehoid. 2015. aasta alguses koliti uude õppehoonesse, kui omandati maaülikooli endine peahoone Kreutzwaldi tänaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles