Noorte meeste loodud E-Sahver aitab kodu sügavkülmikutes ruumi säästa

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Martin (vasakul) ja Indrek Haavistu teavad, et kodustes sügavkülmikutes on vähe ruumi, kuid maitsvaid marju sooviks ju ka talvel tarvitada. Tartusse toovad vennad E-Sahvri kraami jääpatareidega varustatud termokarbis.
Vennad Martin (vasakul) ja Indrek Haavistu teavad, et kodustes sügavkülmikutes on vähe ruumi, kuid maitsvaid marju sooviks ju ka talvel tarvitada. Tartusse toovad vennad E-Sahvri kraami jääpatareidega varustatud termokarbis. Foto: Margus Ansu

Kindlasti on hulk lehelelugejaid tuttavad olukorraga, kus pärast suvist marja- ja seenehooaega on sügavkülmik talvevarusid nii silmini täis, et seal pole enam ruumi isegi ühele pelmeenipakile.

Vähemasti on vennad Indrek (27) ja Martin Haavistu (31) selle murega igati tuttavad. «Meie ema on usin maitsetaimede ja marjade kasvataja ning paneb meile alatasa karbikesi sügavkülmutatud marjade ja maitsetaimedega koju kaasa,» rääkis Indrek Haavistu. 

Nad tõdesid, et nende sügavkülmikud pole põhjatud, ning tegid sellest loogilise järelduse, et ilmselt ka teistel linnainimestel pole külmikutes marjade ja muu hea-parema jaoks lõputult ruumi.

Sellest väiksest mõttest sündiski E-Sahver. Vennad Haavistud asusid sel kevadel mõtet teoks tegema. Nad hakkasid usinalt meie metsades ja aedades kasvavaid marju ja seeni kokku ostma ning neid siis Kanepi lähistel vanematekodus sügavkülmikutesse paigutama ja avasid sügisel ka vastava veebilehe.

Kulleriga koju

E-Sahvri mõte on, et inimene ei pea enam enda sügavkülmikusse talvevarusid koguma. Nimelt saab iga soovija juba kevadel E-Sahvri veebikeskkonnas broneerida kõik metsaannid ja aiasaadused, mida ta talve jooksul tahab tarvitada. Seejärel varuvad vennad Haavistud need kokku, puhastavad ja pakendavad, kiirkülmutavad ning paigutavad sügavkülmikutesse.

Külmutamisele mineva maitserohelise hakkisid vennad käsitsi.
Külmutamisele mineva maitserohelise hakkisid vennad käsitsi. Foto: Erakogu

E-Sahvris endale talvevarude broneerimisel pole tarvis maksta hoiustamise eest ning tellija ei pea ka ise toidukraamile järele minema. Sobiva koguse vajalikku kraami saadavad Haavistud Tartusse ja Tallinnasse külmakulleriga. Samuti ei pea E-Sahvrist kauba tellija kogu broneeritud kraami laskma korraga koju tuua, vaid saab talv otsa endale vajaliku koguse jao kaupa saata.

Väiksed karbid

Et E-Sahvril on käsil alles esimene aasta, siis kevadel külmutatud marju ette ei tellida veel ei saanud, kodulehtki valmis alles septembris. Seetõttu paigutasid Haavistud sel suvel E-Sahvri külmikutesse aia- ja metsasaadusi oma äranägemise järgi.

«Praegu on meil sügavkülmikutes umbes kolm tuhat liitrit kaupa,» selgitas vanem vend Martin. Marjad on neil sätitud pooleliitristesse karpidesse ning maitsetaimed 350-milliliitristesse karbikestesse.

«Tavaliselt ei kulu kodus pool liitrit tilli või rohelist sibulat korraga ära. Supile lisad tilli ikka näputäie ja pooleliitrised karbid oleks liiga suured,» märkis noorem vend Indrek.

Praegu on neil sügavkülmikutes kakskümmend seene-, marja- ja ürdisorti. Metsamarjad ja seened ostsid Haavistud kohalike inimeste käest ning maitsetaimed kasvatas nende ema. 

Maasikaid käisid vennad E-Sahvri tarvis isiklikult Tallinnas maasikafestivalil kasvatajate käest välja valimas. Sel aastal valiti parimaks maasikasordiks Sonata ning ka E-Sahvri külmikud on just seda sorti maasikaid täis.

E-Sahvri kauba eelisena toovad vennad Haavistud välja veel külmutamistehnoloogia. «Marjade tavalisse sügavkülma panekul kulub nende läbikülmumiseks umbes ööpäev. Selle käigus kipub ikka tekkima hoiukarpi vedelikku ning marjade sisse tekivad jääkristallid,» rääkis Indrek Haavistu.

Kõik E-Sahvrisse varutud kraam käib läbi kiirkülmutajast. «Kiirkülmutuskapis on miinus 40 kraadi ja kõva tuul, mis tähendab, et marjad külmuvad seal paari tunniga. Seejuures säilivad nende tekstuur ja maitse täielikult ning marjad ei kristalliseeru ega kleepu karbis kokku,» lisas Martin Haavistu.

«Eks see esimene aasta tõi meile mõned prohmakad ka. Nimelt saime mõne korjaja käest päris palju prahti, osa marju oli liiga ammu korjatud ja juba vesiseks läinud, seega ei saanud me neid kasutada,» selgitas Martin Haavistu. 

Puhas käsitöö

Puhastamise võtsid vennad Martin ja Indrek peaasjalikult enda kätte, suureks abiks neile olid ka mõlema elukaaslased. «Iga mari on me enda näppude vahelt läbi käinud. Puhastasime neid käsitsi,» lisas Indrek. Et tüütu töö veidi lihtsamalt ja kiiremalt tehtud saaks, leiutasid vennad käepärastest vahenditest puhastamisliini. Peamiselt koosnes see pappkarpidest.

Maitsetaimi hakkisid Indrek ja Martin samuti käsitsi. «Ei kasutanud ühtegi köögikombaini, sellega oleksime õrnad taimed rikkunud. Abiks olid ainult nuga ja lõikelaud,» kinnitas Martin.

Praegu on E-Sahvril vaid mõned kliendid, kuid sellegipoolest on vennad Haavistud oma ettevõtmise edus kindlad. «Pigem kardame, et kõigile ei pruugi soovitud kraami kevadeni jätkuda,» arvas Martin Haavistu.

«Kuna me valisime marjade ja seente kogused üsna umbes, siis ei kujuta ette, mis võiks kiiremini otsa saada, ja võib-olla jääb midagi ka järele,» täiendas noorem vend Indrek.

Ühes on vennad kindlad: sortimenti nad ei vähenda. «Kõik, mis meil praegu pakkuda on, jääb ka tulevikus E-Sahvrisse alles. Ilmselt tuleb edaspidi lihtsalt koguseid ümber mängida,» lisas Indrek Haavistu. 

E-Sahvri tegijad panid astelpajumarjad kiirkülmutusse tervete kobaratega.
E-Sahvri tegijad panid astelpajumarjad kiirkülmutusse tervete kobaratega. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles