Kitarrisangar Jimi Hendrix elab oma lugudes edasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sooäär (vasakult), Henno Kelp, Kristjan Kallas ja Robert Linna. Ja Jimi Hendrix.
Jaak Sooäär (vasakult), Henno Kelp, Kristjan Kallas ja Robert Linna. Ja Jimi Hendrix. Foto: Rene Jakobson

Elektrikitarri ajaloo suurimaks sangariks nimetatud Jimi Hendrix saanuks tänavu 27. novembril 75-aastaseks, kui ta ei oleks 1970. aasta 18. septembril 27-aastasena Londonis segastel asjaoludel hinge heitnud. Ometi jõudis ta kitarrimängu tõsta uuele tasemele ja jättis endast maha tänapäevani värskena tunduvaid lugusid. Reedel kõlab osa neist Tartus kahes kohas.

«Jimi Hendrix on 20. sajandi Mozart,» ütles Eesti muusika- ja teatriakadeemia džässmuusika osakonna juhataja kitarrist Jaak Sooäär. «Ta oli erakordselt andekas inimene, kes viis muusikat võimsalt edasi.»

Hendrixi elutee oli nii nagu Mozartilgi lühike, kuid ometi tegi ta väga palju erinevat muusikat. «Sellest teatakse üldiselt vaid hitte, aga tema looming oli laiapõhjaline, tal oli palju muusikalisi huvisid,» ütles Sooäär. «Ma avastasin, et tal on palju selliseid väga häid lugusid, mida ma ei teadnud ja polnud ka kunagi mänginud. Mõtlesin, et on oluline neid tutvustada – et Hendrix ei ununeks.»

Seepärast saigi kontsert nimeks «Tuntud ja tundmatu Jimi Hendrix 75». See tuleb kuulajate ette kõigepealt täna Võru kultuurimajas Kannel, neljapäeval Viljandis Lennukitehases, reedel Eesti Rahva Muuseumis ja laupäeval Haapsalu kultuurikeskuses. Algus kõikjal kell 19. 

Meil ei ole plaanis Jimi Hendrixit kopeerida, sest see ei õnnestuks tema tasemel mitte kellelgi, ütles kitarrist Jaak Sooäär.

Äsja Euroopa ühelt juhtivalt, Londoni džässifestivalilt koos teiste Eesti muusikutega tulnud Jaak Sooääre kõrval on bändis laulja ja kitarrist Robert Linna, basskitarrist Henno Kelp (mängis samuti Londonis) ja löökpillimängija Kristjan Kallas. Nad kõik on Sooääre sõnul olnud seotud muu hulgas rokiga ning on ka head improviseerijad.

«Meil ei ole plaanis Jimi Hendrixit kopeerida, sest see ei õnnestuks tema tasemel mitte kellelgi ja pealegi on seda palju proovitud,» ütles Sooäär. «Me oleme lihtsalt võtnud tema lood, mis meile meeldivad, ja mängime neid nii, nagu oskame ja nagu meile tundub, et on mõnus.»

Samal õhtul kell 22.15 tuleb Püssirohukeldris kuulajate ette ansambel CryBaby eesotsas kitarrist Halvo Liivamäega, kes on Jimi Hendrixi auks tema lugusid sünniaastapäeva läheduses esitanud juba 24 korda.

Nüüd, 25. korral kõlab esimeses setis kitarrigeeniuse looming. «Teise setti poogime ka mõne sellise loo, mis ei ole Hendrixi oma, aga mis on samast ajastust pärit ja mis mõjutasid ka teda ennast,» lisas Liivamägi.

Kontsert «Tuntud ja tundmatu Jimi Hendrix 75» tuleb tartlaste ette festivali Jõulujazz lähetusel. 

Sama festivali raames toimub ERMis Anne Ermi teatel 29. novembril Mari Kalkuni plaadi «Ilmamõtsan» esitlus ning 7. detsembril Hedvig Hansoni plaadiesitluskontsert «Talvine soojus». Kölnis sündinud ameeriklase Jo­chen Rueckerti kvarteti esinemine on kavas 9. detsembril.

Mängib Jimi Hendrix.
Mängib Jimi Hendrix. Foto: caters news / scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles