Tähesärases lasteraamatus kohtub rõõm tõsidusega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa joonistusest, mis illustreerib luuletust «Tähesära» samanimelises Heiki Vilepi raamatus.
Osa joonistusest, mis illustreerib luuletust «Tähesära» samanimelises Heiki Vilepi raamatus. Foto: Kuvatõmmis

​Heiki Vilepi uusimat raamatut «Tähesära» tutvustades tuleb alustada tõsisel toonil. Tõsidust on 25 luuletuse hulgas küll vähe, kuid teose päris alguses on napid read, mis teevad lausa kurvaks. Nimelt on autor pühendanud raamatu üheksa-aastasele lapselapsele Eva-Mariale, kes hukkus oktoobri alguses Lähte lähedal liiklusõnnetuses.

Surm on teemaks värsikogu nimiluuletuses, kus laps uurib, kuhu läheb ema pärast surma. Tõsimeelne, kurb ja ilus. Mõtlik ja tõsine, aga samal ajal helge on ka luuletus «Jõulurahu». Kuid tooni annavad Vilepi uusimas raamatus siiski lust ja rõõm koos õpetlike ivadega ning värsside looja ei karda neidki sõnu, mida tõsimeelsed pedagoogid väldivad.

Näiteks luuletuses «Härrasmees» käib tegevus saunalaval. 

Poeg küsib isalt, kas härrasmees on see, kes kannab lipsu. «Poja, lips ei ole tähtis, sorav jutt vist pole ka. Härrasmehed saunalaval salaja ei pussuta,» vastab isa.

Kõige naljakam tundub siinsete ridade kirjutajale luuletus «Bluus», kus loomad otsustasid teha ansambli. Ja kohe tuli ka kontsert, kus «ööbik laulis, rähn lõi trummi, karu jõuras bassi, südantlõhestavaks sooloks venitati kassi» ja mis «lõppes kähmlusega, tehti palju kära, elevant sai pasunasse, lammas pöeti ära». 

Need värsid peaksid loomakaitsjaid küll ajama tagajalgadele.

«Tähesära» tiraaž valmis läinud nädala keskel. Samal päeval teatas Tartu linnavolikogu, et Indrek Hirv (EKRE) peatas oma volikogu liikme volitused 20. märtsini 2018 ja volikogus asendab teda Heiki Vilep. 

Vastses värsikogus on luuletus «Kratt poliitikuks», kuid lugeja saab kohe aru, et siinkohal ei ole Vilep isiklikku tegevust värsistamisel aluseks võtnud.

 

RAAMAT

Heiki Vilep «Tähesära»

Illustreerinud autor

Kujundanud ja küljendanud Aivo Blum

Tartu 2017

«Tähesära» esikaas.
«Tähesära» esikaas. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles