Elistvere väikekiskjad saavad klaasist maja

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viie eraldi toaga kärplaste majas saab iga loom endale esialgu omaette ruumi.
Viie eraldi toaga kärplaste majas saab iga loom endale esialgu omaette ruumi. Foto: Sille Annuk

​Elistvere loomapargi nugised ja tuhkur veedavad oma päevi praegu liialt pisikestes puurides. Kunagise Elistvere mõisa valitsejamaja varemete kõrval toimetavad aga töömehed ja juba hakkab ilmet võtma uus, klaasseintega majake, kuhu need kärplased jõuluks sisse kolivad.

«Nii mõnelegi külastajale võib see olla pettumus, sest paljud arvavad, et sinna tuleb kohvik,» naeris loomapargi teabejuht Elle Mäerand. Pole ime, et kärplaste maja kohvikuga segamini aetakse, sest OÜ Need Arhitektid projekti järgi kerkiv hoone näeb oma viie kambri ja klaasseintega tõesti välja uhkem kui harjumuspärane loomapuur.

Igas kümne ruutmeetri suuruses kambris hakkab esialgu elutsema üks loom: kaks metsnugist saavad kumbki eraldi toa, samuti tuhkur ja arvatav kivinugis. Arvatav seetõttu, et Tartust leitud ilmselt sellekevadise nugisepoja karvastik hakkab üha enam meenutama kivinugise, mitte metsnugise kasukat.

Elle Mäerand selgitas, et kui metsnugisel on rinnaesine kollakas või oranžikas, siis kivinugisel ulatub lõua alt valge põll kuni käppadeni. Lisaks lähevad kivinugise käpaalused talveks karvaseks ning sel noorel nugisel on juba näha käpapadjandite all suurenevat karvakasvu.

Kes hakkab elama viiendas kambris, pole veel teada. Elle Mäerand mõtiskles, et oleks ju tore, kui loomapark saaks kunagi huvilistele ka kõige väiksemat kiskjat, nirki tutvustada.

Loomaparki haldav riigimetsa majandamise keskus ehitab kärplastele uue maja oma kulu ja kirjadega, selleks kulub 57 000 eurot, lisaks käibemaks.

Praegu on aga kõige sobivam aeg loomapark külastada, sest inimesi liigub seal ringi suvisest ajast palju vähem ja seetõttu on jällegi loomad julgemad. Tänu raagus puudele on neid ka lihtsam leida. 

Näiteks läinud nädalal jalutasid Elistvere ilvesed uhkelt mööda aedikut ringi ja üks neist sättis end isegi puunoti peale fotograafile poseerima.

Kuna külastajate kõrghooaeg on möödas, tunnevad Elistvere ilvesed end praegu loomapargis vabalt.
Kuna külastajate kõrghooaeg on möödas, tunnevad Elistvere ilvesed end praegu loomapargis vabalt. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles