Lapsed kinkisid ilusaid lugusid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jallaide pidupilt: 9-aastane Silvia (paremalt), 21-aastane Sirle, ema Gaidi 2-aastase Silveriga ja 17-aastane Siret. Puudu on 19-aastane Sigmar ja isa Kalev Jallai.
Jallaide pidupilt: 9-aastane Silvia (paremalt), 21-aastane Sirle, ema Gaidi 2-aastase Silveriga ja 17-aastane Siret. Puudu on 19-aastane Sigmar ja isa Kalev Jallai. Foto: Margus Ansu

Viie lapse ema Gaidi Jallai istus Tartu Ülikooli aulas, kolm tütart kõrval ja kaheaastane Silver süles, ning kuulas Vanemuise solistide operetipalasid. Ühel hetkel jäi Silver magama.


Gaidi Jallai silitas pesamuna pead ja vaatas oma kahel käel istuvaid pidupäevarõivais ja -soenguis suuri tütreid. Mõtles korraks vanema poja Sigmari, samuti abikaasa Kalevi peale, kellest kumbki nendega seekord kaasa tulla ei saanud. Ning kõige lõpuks mõtles veel oma ema peale, kelle juurde neil kõigil õhtuks jõuda tuleb, sest ema peab oma 60 aasta juubelipidu.

Gaidi Jallaile tundus, et see on üks täiesti eriline päev keset rutakaid kevadisi argipäevi.

Kui siis Tartu Maanaiste Liidu korraldatud pidulik sündmus sinnamaani jõudis, et saali ette asetatud üheksale toolile hakati ükshaaval naisi kutsuma, nihutas Gaidi Jallai oma süles tukkuva poja vanema tütre Sirle sülle.

Kohe tuli ju temalgi tõusmiseks valmis olla. Kui aga siis kõik üheksa tublit Tartumaa ema seal rivis istusid ja lõpuks hõigati, et Tartumaa aasta ema on tema – Gaidi Jallai –, võttis see jalad nõrgaks.
Tütred Sirle, Siret ja Silvia plaksutasid saalis nii, nagu jaksasid, Silvergi virgus ja plaksutas entusiastlikult kaasa!

Ümber pildi

Siis sai sigin ja sagin mööda ning perekond Jallail tuli end pildistamiseks ülikooli siseõues pingile sättida. Tüdrukud sirutasid oma käed ümber ema õlgade ja naeratasid nii ilusat naeratust nagu oskasid.
Kui see möödas, asusid tüdrukud oma emast rääkima.

17-aastane Siret Jallai ütleb, et ema seab nende elu alati iseenda elust ja hobidest ettepoole ja et ema sõnul tasub alati pingutada – vaid siis saavad unistused teoks. «Ta toetab meid alati kõiges, eksamil ja... Ja siis, kui me ebaõnnestume,» sõnab ta.

Ema kergitab selle peale kulme ja küsib: «Eksamil te tavaliselt ei ebaõnnestu ju?» Ja Siret vastab: «Aga siis, kui mul pool punkti viiest puudu jäi!»

21-aastane Sirle Jallai lisab, et ükskõik kus, kas töökohal või elus üldse, aitab nende ema alati teisi ning tuleb vastu ka seal, kus tingimata ei peaks.

«Meile on ta õpetanud, et kui aitad teisi, siis on see nagu kingitus iseendale,» sõnab Sirle, pidades silmas seda, et nende kodu, Lombi küla Leevikese talu maadel kasvatatud kartulist ja aedviljast saavad mõnikord osa ka naabrid, ikka heast südamest ja tasuta. Ning et kõik nende pere ülejäänud rõivad ja jalanõud, mis veel heas korras on, viib ema alati laste turvakodusse.

Gaidi Jallai töötab Eesti Postis klienditeenindajana ega ole veel neljakümnenegi. Oma mehe Kalev Jallaiga on ta varsti koos elanud aga 22 aastat. Gaidi Jallai ütleb, et kui ta mehele läks, siis oli Kalevil oma kätega ehitatud maja juba valmis ning mööbelgi sees.

«Mul on elus tõesti hästi läinud, mu mees oskab kõiki ameteid, puidutööst kuni juuksuritööni välja,» kiidab ta uhkusega. «Varsti oskab seda kõike ka mu vanem poeg Sig­­mar!»

9-aastane Silvia ei ole oma ema kohta veel midagi öelda saanud, sest keegi ei küsi. «Milline on sinu ema?» pärin lõpuks ka Silvialt.

«Hea,» vastab tüdruk. «Mulle maitsevad kõige rohkem ema tehtud koogid. Moosikoogid.»

Traditsioon

Tartu Maanaiste Liit kuulutas läinud laupäeval aasta ema välja viiendat korda. Viie lapse ema Gaidi Jallai sai õlgadele villase pitskoelise pleedi, tänukirja ja lilled. Tartu maavalitsuse esindaja Astrid Hallik kinkis päevakangelasele suure laiaservalise vaasi.

Kingitustehunniku kõige otsa sattus üks värviline kaust lapsekäelise kirjaga «Emale». Seal olid Jallai pere laste jutustused oma emast.


Tartumaa aasta ema nominendid
• 4 lapse ema ja ühe lapse vanaema Anne Tagel, 3 lapse ema Mariann Karja, 3 lapse ema Pille Vare, 2 lapse ema Lea Saul, 7 lapse ema Sirje Kulla, 3 lapse ema Külli Must, 4 lapse ema Ester Luik, 4 lapse ema ja 10 lapse vanaema Ellen Pogost ning 5 lapse ema Gaidi Jallai, kes valitigi tänavu Tartumaa aasta emaks.
Allikas: Tartu Maanaiste Liit
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles