Seitse Eesti teadlast on maailma mõjukaimate seas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti maaülikooli taimeteadlane Ülo Niinemets.
Eesti maaülikooli taimeteadlane Ülo Niinemets. Foto: Margus Ansu / Postimees

Värskelt on ilmunud firma Clarivate Analytics edetabel, kus on loetletud üle kolme tuhande mõjukaima loodus- ja sotsiaalteadlase maailmas. Eestist on edetabelisse jõudnud seitse teadlast: kuus Tartu ülikoolist ning üks Eesti maaülikoolist.

Tabelisse on tänavu jõudnud üle 3300 teadlase 900 institutsioonist. Tartu ülikooli teadlastest on tabelis esile tõstetud geneetikateadlased Andres Metspalu (Eesti geenivaramu direktor), Tõnu Esko (populatsiooni- ja funktsionaalse genoomika vanemteadur) ja Markus Perola (külalisprofessor), seeneteadlased Urmas Kõljalg (mükoloogiaprofessor, akadeemik) ja Leho Tedersoo (mükoloogia vanemteadur) ning taimeteadlane Martin Zobel (taimeökoloogia professor, akadeemik).

Eesti maaülikooli lippu hoiab kõrgel taimeteadlane Ülo Niinemets (taimekasvatuse ja taimebioloogia professor, akadeemik). Võrreldes möödunud aastaga on Eesti teadlaste arv tabelis kahekordistunud, TÜ esindatus tõusnud lausa kolm korda.

Mahukas edetabelis, mille andmed on varem ilmunud Thomson Reutersi nime all, hinnatakse teadlase mõjukust selle järgi, kui palju kasutavad tema teadustööd enda omas teised, st viitamiste määra järgi. Mida enam teadlase tööd enda oma toetuseks kasutatakse, vaidlustatakse või aluseks võetakse, seda mõjukam ta Clarivate’i analüüsi hinnangul on.

Täpsemalt Clarivate Analyticsi metodoloogiast ning tänavusest edetabelist leiab tutvustavast videost. Edetabel on täismahus samuti üleval nende kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles