Meie oma ameeriklane peegeldab Eestit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedma

Justin Petrone (38) on tuntud kui Eesti elu peegeldav ameeriklane. Kolm tema väikest raamatut on ilmunud ühise pealkirjaga «Minu Eesti», samamoodi vaatab meie tegelikkus vastu tema teostest «Kirju Eestist» ja «Misjonäripoos». Eesti seljas ratsutab ameeriklane ka värskes artiklikogumikus «Peegelmees».

Lugemisel hakkas silma, et humoorikas autor teeb teravmeelseid tähelepanekuid. Tihtipeale kumab läbi tema Ameerika päritolu. Nõnda on huvitav lugeda, mida võõramaalane suudab märgata ja peab vajalikuks kirja panna erinevat sellest, mida paneb tähele Eestis kasvanud ja õppinud kirjamees.

Kaks peategelast

Eesti kõrval on nii vanade kui ka uue raamatu peategelane Justin Petrone ise. Lugeja saab teada tema päritolust, terviseprobleemidest, lastest ja natuke ka abielulahutusest.

Raamatu esimene kolmandik tekitas kõhklust: kas autor teeb nalja oma kehakaalu langetamise ja hea väljanägemise saavutamise nimel ette võetud toitumisharjumuste muutmisega? Aga mida edasi, seda selgemaks saab, et tal on tõsi taga.

Ta loobub magusast ning alkoholi ja kofeiini sisaldavatest jookidest, ta keedab ingverist, küüslaugust ja kookos­­õlist nn nõiajooki. Samas teeb teda murelikuks, et kookospähklite korjamiseks kasutatakse ahve ja sunnitakse neid nagu orje päevast päeva puu otsa ronima. Kole küll! 

Siiski jääb kõige rohkem raamatust meelde Justin Petrone soolestikus vohav pärmseen, mis tekitab talle vaevusi, kusjuures puuksutamine on neist kõige leebem.

Ausad kirjapanekud

Niisuguste intiimsuste kirjapanek lubab arvata, et autor ei taha midagi varjata. 

See lubab tema väiteid ja arvamusi lugemisel vastu võtta usalduslikult ka siis, kui teemad ulatuvad kaugemale isiklikust soolestikust, näiteks Arvo Pärt, Toomas Hendrik Ilves ja teised presidendid, Andrus Ansip, Eesti Vabariigi lühiajalugu endise abikaasa vanaisa elu taustal, eestlaste lõunamaa, eesti keel ja teised keeled, Viljandi folk jpm.

Mitmel korral märgib Justin Petrone, et ta on kirjanik, ja mitut puhku mainib, et ta on geenitehnoloogia ajakirjanik või lihtsalt teadusajakirjanik. Küll oleks vahva lugeda eestikeelse kogumikuna ka tema teaduslugusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles