Tartu vald otsib konkursiga plekitut vallavanemat

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Tartu vallavanemana 24 aastat töötanud Aivar Soop kogus viimastel valimistel küll kõige rohkem hääli, kuid vallavanemana ta praeguse seisu järgi ei jätka, sest kohus mõistis Soobi süüdi korruptsioonis ning keelas tal sellisel ametikohal töötamise. Nii kuulutaski Tartu vallavolikogu läinud neljapäeval välja avaliku konkursi vallavanema leidmiseks.

Kandideerimisinfos seisab esimese tingimusena, et vallavanemaks soovija peab olema Eesti Vabariigi kodanik. Järgmine punkt ütleb, et kandidaadil ei tohiks olla kahtlustust, süüdistust ega süüdimõistvat otsust varavastase, ametialase või majandusalase kuriteo eest.

«Meie volikogus on esindatud selline valimisliit nagu Korruptsioonivaba Tartu Vald, kelle saadikud soovisid sellise nõude kindlasti kandideerimisinfosse kirja panna,» selgitas Tartu vallavolikogu esimees Üllar Loks. «Valla jurist muidugi selgitas, et tegelikult on see seaduseski kirjas, et kuritegeliku taustaga inimest sellesse ametisse palgata ei saa, kuid valimisliit Korruptsioonivaba Tartu Vald soovis sellegipoolest nimetatud klausli eraldi välja tõsta.»

Peataolek

Valimisliidu Korruptsioonivaba Tartu Vald nimekirjas enim hääli kogunud Janika Lill selles küsimuses Üllar Loksiga päris nõus pole. 

«Seadus võimaldab kahtlustuse ja süüdistuse saanud inimesel endiselt kandideerida. Ka süüdimõistev otsus pole kandideerimisel takistuseks,» täpsustas valimistel 126 häält kogunud Janika Lill. Tema sõnutsi peaks nimetatud klausel juba eos ära võtma võimaluse, et kuritegevusega seotud inimene Tartu vallajuhiks kandideerida saaks. 

Kas polnud tõesti võimalik leida vallavanemakandidaati kahekümne viie vallavoliniku hulgast? «Ma ei näe, et keegi volikogu liikmeist selles ametis vastu peaks. Neil, kes saaksid selle tööga hakkama, pole lihtsalt soovi ega ka ambitsiooni Tartu valda juhtida,» vastas Janika Lill.

Ta lisas, et uus volikogu on kõigi asjadega väga viivitanud. «Kui valimistulemus teatavaks sai, oli näha, et valimisliit Kohalik Elu ehk Aivar Soobi meeskond hakkas tööd tegema selleks, et Soop saaks tagasi valitud. Paraku tuli kohtust Soobile süüdimõistev otsus ning üles kerkis ka teine kuriteokahtlustus,» märkis Janika Lill, kelle sõnul valitseb Tartu vallavalitsuses ja volikogus täielik peataolek.

Kell käib aeglaselt

Ka Üllar Loks tunnistas, et Aivar Soobi kohtumenetlus ja süüdimõistmine lõid kaardipaki sassi. «Kuna Soop võitis valimised Tartu vallas, siis pidi ka tema seda mängu juhtima,» ütles Loks. «Nüüd käib kell meie jaoks väga aeglaselt.» 

Tartu vallavanemaks saab kandideerida 30. novembrini. Pärast seda valib komisjon välja kuni viis kandidaati, kes kutsutakse vestlusele. Loks avaldas lootust, et detsembri esimestel nädalatel saab uus vallavanem paika.

Konkursiga vallavanema otsimine pole midagi uut. Praegugi käib konkurss Kuu­­salu vallajuhi leidmiseks. Erinevalt Tartu vallavanema konkursist pole Kuusalu vallajuhi konkursi tingimustes eraldi välja toodud, et kandidaadil ei tohiks olla kuritegevuse kahtlustust või süüdistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles