Rahvaülikooli 30 aasta teekonda kroonib pidu Vanemuises

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Rahvaülikool peab täna õhtul Vanemuise kontserdimajas sünnipäeva. Pidulik koosviibimine algas kell 17 seminariga, kus esinesid Tartu Ülikooli emeriitprofessor Peeter Vihalemm, Eesti Vabaharidusliidu volikogu esimees Reet Valgmaa ja SpeakSmart koolitaja Marleen Pedjasaar.

Ka esitletakse täna õhtul Tartu Rahvaülikooli raamatut «Vaimustav teekond», kus on kirjas mälestused inimestelt, kes 30 aastat tagasi Tartu kultuuriülikooli asutamise juures viibisid ehk Riho Illakult, Viive Müürsepalt ja Maire Breedelt. Maire Breedest sai Tartu kultuuriülikooli direktor ja ta on Tartu Rahvaülikooli juhataja senini.

Tartu Rahvaülikooli trükisoe raamat "Vaimustav teekond".
Tartu Rahvaülikooli trükisoe raamat "Vaimustav teekond". Foto: Aime Jõgi

Rohkete piltidega kogumikus on sõna saanud koolitusjuht Ene Kapp, orientalist Märt Läänemets, ajaloolane Hillar Palamets, õmbleja ja stilist Anita Arst, etiketikursuse lugeja Viivi Irs, nahkehistöö õpetaja Kersti Kohtla, kunstnik Peeter Krossmann, omaaegne Turu linna töötajate haridusassotsiatsiooni juht Reino Lemmetyinen, kunstnik Aime Asi, inglise keele õpetaja Meeli Tonka ning mitmed teised, samuti paljud kursuslased, aasta õppijad ja õpetajad ning rahvaülikooli sõbrad. Raamatu «Vaimustav teekond» on koostanud ja kujundanud Erle Nõmm ja Eva Krivonogova.

Vanemuise kontserdimajja on praegu üles seatud ka rahvaülikooli kunstikursuslaste maalinäitus – näha on 29 harrastuskunstniku tööd. Natüürmortide, loodusmaalide ja abstraktsema kunsti keskel on maalidel kujutatud ka Eesti praegust ja eelmisi presidente! Näitus jääb avatuks kuni aasta lõpuni.

Tartu Rahvaülikoolis käib aastas õppimas umbes 6000 inimest ning koolituskursusi on 600 ringis. Alati popid on inglise keel, hispaania keel, fotograafia, keraamika, sisekujundus, aiakujundus, õmblemine, jooga.

Rahvaülikooli turundusjuht Kaisa Hansson märkis omakorda, et ka nende kontoritöötajad vaimustuvad õppimisest. Näiteks toimub igapäevane asjaajamise suhtlus inglise keele õpetaja Terje Keldoja ja kontori vahel ainult inglise keeles. Kõik ikka selleks, et ka kontorirahva võõrkeeles suhtlusoskus paraneks.

Hommikuti tundi tulles hüüab Terje juba kaugelt inglise keeles Beautiful morning, isn´t! Ene, would you mind making some copies for me? Thank you so much.

Kontor tegeleb vahel ka peenemat sorti rätsepatööga. Kaisa Hanssoni sõnul on tulnud ette kärisenud püksitagumikke, mida operatiivselt parandama peab. Näiteks kummardus projektijuhtimise lektor maha kukkunud markeri järele ning end tagasi püsti ajades avastas, et kitsaste ülikonnapükste tagumise poolega oli õnnetus juhtunud. Mees pöördus rahvaülikooli kontori poole ja kõik sai korda.

Rahvaülikooli juubelihooaja erilisemad koolitused on aga kreeka keel, jaapani keel, sprei-printimine, siidrituur, käsitööõlle kool, balletikursus, oreliõpe, kuivnõelgraafika, nutikaela ja –käe virgutusvõimlemine, laulud jõuluvanale, kristlik kunst ja sümboolika.

Tänase peo Vanemuise kontserdimajas lõpetavad muusikud Eeva ja Villu Talsi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles