Satelliitsaatjaga noorte sookurgede ränne pakub tänavu taas põnevust

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookurg Loode (keskel) talvekorteris 
Hispaanias, kuhu ta jääb kevadeni. Sealt ta tõenäoliselt lõuna poole edasi ei liigu.
Sookurg Loode (keskel) talvekorteris Hispaanias, kuhu ta jääb kevadeni. Sealt ta tõenäoliselt lõuna poole edasi ei liigu. Foto: Jose A. Román 

Praegu saavad kõik soovijad lindude rändekaardilt vaadata, kuhu on satelliitsaatjaga rändlinnud jõudnud. Saatja on kümnel Eestist pärit sookurel. Kurgede ränne on jõudnud lõpufaasi ja osa linde on end talvekorterisse juba sisse seadnud.

Saaremaa noored sookured Mati ja Loode ning Muhus püütud Liiva on jõudnud rändega Hispaaniasse talvituspaika, kust nad tõenäoliselt edasi ei liigu.

Üks kõige kuulsamaid sookurgi Ahja 5 peatub aga Iisraelis. Lind tegi eelmisel aastal teadusajalugu, sest kasutas sügis- ja kevadrändel eri teekonda. See, kus suve Krimmis veetnud Ahja tänavu talvitub, peaks selguma lähima kuu jooksul.

Side taas kadunud

Eesti maaülikooli juhtivteadur Aivar Leito ei välista, et Ahja 5 jääbki talveks Iisraeli. Kurg on Leito sõnul sealsel looduskaitsealal koos paarikümne tuhande teise kurega ning neil on seal turvaline. 

Ahjast veidi lõuna pool oli kuu alguse seisuga teine kurg Mustakurmu. Linnu kohta pole kaks nädalat andmeid, kuna side on katkenud. Eelmisel aastal katkes mõneks ajaks Aafri-kas side sookurg Ahja 5ga. 

Leito ütles, et põhjus on Leedu päritolu satelliitsaatjates, mille kohta pole kohalike Aafrika firmadega andmevahetusside lepingut sõlmitud. Nagu Ahja kure puhul, saab hiljem andmed ka Mustakurmu rändetee kohta kätte. Maaülikooli juhtivteadur ei välistanud, et Mustakurmu võib olla juba Sudaanis või Etioopias. 

Üks kuulsamaid sookurgi Ahja 5, kes tegi eelmisel aastal teadusajalugu, peatub praegu Iisraelis.

Satelliitsaatjaga kurgede ränne on Leito sõnul tänavu erakordselt põnev. Suvel Noarootsis püütud kurg Paslepa suundus kõigepealt Kesk-Euroopa rändeteele ning jõudis Ungarini välja. Seal muutis ta ilmselt teiste lindude mõjutusel suunda ja valis hoopis Lääne-Euroopa rändetee, mida kasutasid ka Saaremaal ja Muhus püütud linnud. Paslepa on praegu Luksemburgi lähedal, kust ta ei pruugi edasi liikuda. 

«See on üks kõige põhjapoolsemaid talvitusalasid. Ma arvan, et ta liigub edasi Hispaaniasse, aga ta on sellises kohas, kuhu võib ka talvituma jääda,» rääkis Leito. 

Kured Hauka 3, Ivar ja Aivar on praegu Ungaris. Nad kasutavad Kesk-Euroopa rändeteed ja liiguvad tõenäoliselt varsti talvituma Põhja-Aafrikasse, kas Tuneesiasse või Alžeeriasse.

Hauka teekond

Aivar Leito ootab huviga, mis käike teeb Hauka, kes on nagu kurg Ahja 5 püütud Lõuna-Eestist. Eelmisel aastal liikus Ahja-nimeline lind samas suunas kui tänavu Hauka 3. Ta ei läinud aga üle Itaalia, vaid kasutas trans-Sahara rändeteed ja läks hoopis üle Sudaani Etioopiasse. «Pole välistatud, et Hauka teeb nüüd samasuguse triki,» lausus Leito.

Sookurgede rändest on praeguseks valminud dokumentaalfilm. 

Film valmis Prantsuse filmigrupi Maxence Lamoureux eestvedamisel oktoobris ja on kodumaal juba auhinna saanud. Film «Free like a crane» («Vaba kui kurg») pälvis oktoobri lõpus Prantsuse loodusfilmide festivalil preemia.

Filmi, mille keskmes on sookurg Ahja 5, näeb paari kuu pärast ka Eestis. 

Sookurgede rändele saab igaüks pilgu peale visata veebilehel birdmap.5vision.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles