Tartu kunstimuuseumi tabab reedel topeltõnn

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseumi näitusi on täis raeplatsi viltuse maja kõik kolm korrust.
Tartu kunstimuuseumi näitusi on täis raeplatsi viltuse maja kõik kolm korrust. Foto: Raimu Hanson

Leidub miljoneid inimesi, kes peavad seitset oma õnnenumbriks. Nii et eeskätt neile paistab Tartu kunstimuuseumi 77. aastapäev iseäraliselt meelepärane. Selline topeltõnn saabub sel reedel, sest just 17. novembril 1940 moodustati linnavalitsuse otsusega Emajõe Ateena kunstivaramu.

«Üllatusega avastasin, et Tartu kunstimuuseum ja Eesti kunstimuuseum tähistavad oma sünnipäeva samal päeval, 17. novembril,» ütles direktor Signe Kivi. «Tunnistan, et ei teadnud seda varem. Meie tähistame oma 77. sünnipäeva ja Kumu tähistab oma 98. sünnipäeva. Palju õnne mõlemale!»

Mis on Tartu kunstimuuseumi direktori õnnenumber? «Mu oma sünniaasta lõpeb samuti seitsmega ja mulle meeldib see number,» ütles Signe Kivi. «Mulle meeldib ka 10 lapsepõlvest peale ja 5 samuti.  Ja veel meeldivad mulle peegelduvad numbrid, nagu näiteks 19 ja 91 või 21 ja 12.»

Külastajaid ootavad üllatused

77. aastapäeva puhul ootavad 17. novembril külastajaid näitusemajas raeplatsi serval mitmed üllatused. Muuseum teeb uksed lahti nagu tavaliselt kell 11, aga kaks esimest tundi tervitab tulijaid direktor. «Paljud inimesed võib-olla sooviksid suhteliselt uue direktoriga silmast silma kohtuda ja üht-teist küsida,» ütles Signe Kivi.

Külastajatele on päeva jooksul sissepääs kõikidele viltuses majas välja pandud näitustele tasuta, samuti ootab näitusekülastajaid muuseumipoes väike kingitus. Mis see on, soovis Signe Kivi jätta üllatuseks. «Ei saa öelda,» ütles ta.

Näitusi on neli, kõik eriilmelised. Uusim neist on alles 10. novembril kolmandal korrusel avatud «Julie Hagen-Schwarz. Eesti esimene naiskunstnik». Millised on märksõnad, mis annaksid edasi praeguste näituste olemuse? Signe Kivi sõnastas need alljärgnevalt.

«Julie Hagen-Schwarz»: klassikaliselt ilus, hariv ja emotsionaalne; positiivne laeng garanteeritud. «Muuseumi koreograafia»: ootamatu, vajab kaasamõtlemist ja süvenemist, oma liikumise jälgimist muuseumis. Sten Eltermaa näitus projektiruumis: kokkusurutud Brüsseli emotsioon, klaasine ja meile kauge. Art Allmäe «Paint it Black»: julm ja karm sõjavastane reaalsus; masendav, aga vajalik teema; karm näitusekogemus.

Giidituurid näitustel

Muuseumi 77. aastapäeva puhul toimuvad giidituurid. Need algavad muuseumipoest: kell 13 lastele ja noortele mõeldud tuur koos liikumisharjutuste ja mänguliste ülesannetega näitustel «Muuseumi koreograafia» ja «Julie Hagen-Schwarz»; kell 15 giidituur kogu maja näitustel; kell 17 giidituur näitusel «Julie Hagen-Schwarz. Eesti esimene naiskunstnik». Tuurid kestavad umbes tunni.

Tartu kunstimuuseum loodi 1940. aastal kunstiühingu Pallas liikmete eestvedamisel, kogule panid aluse pallaslaste kingitud teosed. Praeguse kollektsiooni põhiosa moodustab eesti kunst ning Eestiga seotud välisautorite looming 18. sajandist tänapäevani. Kogusse kuulub umbes 23 000 eksponaati.

Muuseumis toimuvad ajutised väljapanekud nii muuseumi enda kollektsiooni põhjal kui ka koostöös teiste Eesti ning välismaiste muuseumide ja galeriidega. Kuid Emajõe Ateena kunstivaramu kogude teoseid on aeg-ajalt võimalik vaadata ka kodunt kaugel. Direktori andmeil on praegugi välja pandud neid Konrad Mäe näitusele Roomas ning järgmisel aastal läheb 16 teost näitusele Orsay muuseumisse Pariisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles