TÜ muuseum korraldab akadeemilise pärandi eriüritusi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kunstimuuseumi muumiakamber.
Tartu Ülikooli kunstimuuseumi muumiakamber. Foto: Sille Annuk

Novembris tähistatava akadeemilise pärandi päeva eesmärk on  väärtustada Euroopa teadus- ja mäluasutustes leiduvat pärandit ning sel puhul kutsub Tartu ülikooli muuseum kõiki huvilisi osa saama oma eriüritustest.

Tartu ülikooli peahoones asuvas kunstimuuseumis on kolmapäeval, 15. novembril võimalus kuulata teadlaste aruannet sellest, kuidas nad uurisid muumiaid.

Kunstimuuseumis on teatavasti eksponeeritud ülikoolile 1819. aastal kingitud Vana-Egiptuse muumiad, mis on pärit Vastse-Kuustes sündinud orientalisti ja rännumehe O. Fr. von Richteri kollektsioonist.

Viimasel poolel aastal on muumiaid uurinud interdistsiplinaarne töörühm, millesse kuuluvad Tartu ülikooli arheoloogid ja keemikud, Eesti biokeskuse teadlased ja Eesti kohtuekspertiisi instituudi eksperdid.

Ettevõtmise käigus liitus töörühmaga muumiate uurimisele pühendunud antropoloog Dario Piombino-Mascali Vilniuse ülikoolist.

Üritus on tasuta ja algab 15. novembril kell 17.15. Enne ja pärast seminari on võimalik külastada muumiakambrit.

Muumia.
Muumia. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Laupäeval, 18. novembril kell 11-12 on Tartu ülikooli muuseumi peamajas vanas toomkirikus (Lossi 25) Hullu Teadlase eksperimendihommik «Vulkaanid».

Laupäeva keskpäeval algab aga näituseekskursioon «Maailma mõõtmine», kus vaadatakse kuue Eestist pärineva maadeuurija 19. ja 20. sajandi retkede näitel, millises seoses on teaduslikud ekspeditsioonid ja kolonisatsioonipoliitika. Kuraator on Karoliina Kalda.

Mõlemad laupäevased sündmused on väikese tasu eest ning ekskursioonile tuleb end enne kirja panna kas telefonil 737 5674 või meili teel muuseum@ut.ee, kuna kohtade arv piiratud.

Kell 13-13.45 toimub seesama ekskursioon ka inglise keeles: Tour of the Exhibition «Measuring the World».

18. novembril on veel Tartu Ülikooli muuseumi peamaja (Lossi 25) ning Tartu tähetorn (Lossi 40) külastajatele tasuta avatud kell 11-17.

Akadeemilise pärandi päeva tähistati Euroopas 8. novembril ning selle tänavune teema on «Koloniseerijad ja koloniseeritud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles