Üliõpilasteater toob lavale Kafka «Ameerika»

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussammas New Yorgis
Vabadussammas New Yorgis Foto: AFP / Scanpix

Tartu üliõpilasteater lavastas Franz Kafka lõpetamata romaani «Ameerika» ainetel tehtud dramatiseeringu, mis on teadaolevalt esimene selle teose järgi valminud lavastus Eesti teatris.

Teatri teatel on tegemist kahevaatuselise skisoklounaadiga. Selle sisu on lühidalt jägmine: sakslannast teenijatüdruk Johanna Brummer võrgutab noore koolipoisi Karl Rossmanni ja saab temalt lapse. Sellest teada saanud vanemad saadavad Karli kodust võimalikult kaugele, ära uude maailma ehk Ameerikasse.

New Yorgi sadama immigratsioonitalituses ootab Rossmanni rikas Ameerika onu, kes tõotab Karlile Ameerikas hiilgavat karjääri. Aga Karli «karjäär» saab hoopis teistsuguse pöörde. Lavastuses küsitakse, kas üksikisikul on võimalus vältida lõkse – masinaid – ja jääda mingilgi kombel üha globaliseeruvas maailmas vabaks.

Dramatiseeringu, lavastus ja muusikaline kujunduse on teinud Kalev Kudu. Kunstnik on Silver Vahtre, koreograaf Jaanika Tammaru, valgus- ja videokunstnikud Enor Niinemägi ja Kristjan Tammi.

Karl Rossmanni osa mängib Claus Mootse. Teistes osades teevad kaasa Merilin Jürjo, Annabel Berg, Tess Pauskar, Indrek Tulp või Sven Paulus, Andreas Aimse, Oleg Želudkov, Mart Alaru ja Kalev Kudu.

Esietendus on 25. ja 26. novembril kell 19 Tartu üliõpilasmajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles