Tartu turg lasi pahameelt põhjustanud letid ümber ehitada (2)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile turuhoones värskeid ja hapendatud köögivilju müünud Malle Vääril polnud põhjust enam nuriseda. Tema letis, mis oli seni turul üks laiemaid, on nüüd sisselõige, tänu millele pääseb ta ka kaugemal olevale kaubale ligi.
Eile turuhoones värskeid ja hapendatud köögivilju müünud Malle Vääril polnud põhjust enam nuriseda. Tema letis, mis oli seni turul üks laiemaid, on nüüd sisselõige, tänu millele pääseb ta ka kaugemal olevale kaubale ligi. Foto: Sille Annuk

Eile turuhoones Kalda talu letis köögivilju, hapukurki ja -kapsast müünud Malle Väär oli rahul: nüüd saab ta ka kõige kaugemast anumast hapukurgi ja porgandi kätte, nii et ümber leti jalutamisel on lõpp.

Tartu turu tegevjuht Ivo Tombak kinnitas, et uhiuued letid, mille liigne sügavus müüjate meele mõruks tegi, on ümber ehitatud. Mõnes kohas on leti sisse tehtud nii-öelda hambad, nii et müüja pääseb kaugemal olevale kaubale lähemale ja ulatub ka kliendilt raha võtma.

Peauksest tulles paremale jäävas kaubasaares tehti aga lettidesse üks vahekoht juurde. Nimelt oli seal varem suure saare peale vaid üks ava, kust kõik seal tegutsenud müüjad välja pääsesid.

Eile Muhu leiva letis müüjaametis olnud ASi Eesti Vili ostu-müügijuht Karin Juuse kirjeldas, et seni pidi nende letis olema tööl korraga kaks inimest: üks leti ees, teine leti taga, sest müüjal polnud võimalik kiirelt edasi-tagasi liikuda.

Karin Juuse kiitis turukottide toetamiseks leti ette pandud pikka lauda.
Karin Juuse kiitis turukottide toetamiseks leti ette pandud pikka lauda. Foto: Sille Annuk

Nüüd on just Muhu leiva leti ääres uus vahekoht, nii et üks inimene saab müümisega hakkama. Juuse kiitis ka, et leti ette on pandud pikk laud, millele ostja saab oma turukotte toetada, kuni rahakotist raha otsib või ostetud leiba kotti paneb.

Köögiviljalettide taga kiitsid müüjad, et nüüd on neil selja taga ka kraanikauss, kus käsi pesta, lisaks seinas riiulid, millel kaupa eksponeerida.

Ivo Tombaku sõnul ei kulutanud turg ümberkorraldusteks sentigi. Kuna turuhoone mööbel jõudis Tallinnast Tartusse hilinemisega, vahetult enne uuenenud maja avamist, sõlmis turg mööblitootjaga kokkuleppe.

«Saime niimoodi kaubale, et mööblitootja tegi ümberkorraldused omal jõul ära. Seal materjalikulu ei olnud, oli vaid töökulu,» lisas ta.

Müüjad, kelle lettidesse tehti sisselõiked, ei pea enam kauba kättesaamiseks seisma ka astmelaudade peal. «Osa veel kasutab seal omi astmeid, meie ei ole ise astmeid teinud,» sõnas Tombak.

Köögiviljalettide müüjad on rahul seinariiulitega, millel kaupa eksponeerida.
Köögiviljalettide müüjad on rahul seinariiulitega, millel kaupa eksponeerida. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles