Salakaubavedajate nutikus paneb tollitöötajaid proovile

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede õhtul saabus Venemaalt Võrumaale Luhamaa piiripunkti Valgevene numbrimärkidega Fiat Multipla väikebuss. Piirivalvurite ja tollitöötajate tähelepanu ei pälvinud omapärase välimusega masin aga mitte seetõttu, et ajakirja carthrottle.com küsitluse põhjal on tegu maailma kõige koledama autoga, vaid et selles asusid kahtlustäratavad metallballoonid.

Lõuna tollipunkti juhataja Toomas Huigi sõnul on tolliametnike ülesanne tunda piiriületajate seast ja nende sõidukite juures ära kahtlasi nüansse. Ka kõnealune masin saadeti koos sõitjatega põhjalikumasse tollikontrolli. 

Levinud meetod

Väikebussis asunud balloonid lõikas tollitöötaja ketaslõikuriga lõhki ja avastas fooliumiga vooderdatud balloonidest 52 600 Valgevene maksumärkidega sigaretti. 

Olgu öeldud, et Euroopa Liitu tohib maksu- ja tolliameti (MTA) veebilehe andmetel tuua sigarette kuni 40 tükki ühe täiskasvanud inimese kohta.

«Salakaubavedajad mõtlevad pidevalt välja uusi peitmisviise, kuid ka toll arendab järjepidevalt uut tehnikat,» rääkis Huik. Luhamaal ongi juba kasutuses täiesti uus röntgeniseade, mida foolium ei eksita.

Tolliametnik alustas masina roolis olnud 29-aastase mehe suhtes väärteomenetlust ning määras talle soolase, 1200-eurose trahvi. Sõidukijuhile väljastatud Leedu ja kaassõitjale väljastatud Poola Schengeni viisa tunnistati kehtetuks ning nad sõitsid oma masinaga tagasi Venemaale.

Sajad juhtumid

Gaasiseadmed ja muud kergestisüttivate ainete anumad on alati olnud salakaubavedajate lemmikpeidukohad, tõdes Huik. Kui vaja, kasutab toll neil puhkudel eksperte, näiteks gaasiseadmetega tegelevate firmade abi. Levinud on ka kütusepaagi topeltseinad või ehitatakse oskuste piires ümber auto põrand, lagi ja istmed.

MTA pressiesindaja Uku Tampere sõnul avastasid tollitöötajad tänavu esimese kuue kuu jooksul 362 juhtumit ning kokku 8 174 527 sigaretti, mida püüti riiki tuua ebaseaduslikult.

Luhamaal ongi juba kasutuses täiesti uus röntgeniseade, mida foolium ei eksita.

Sigaretid on põhiline kaup, mida üritatakse lubatust suuremas mahus üle piiri vedada, üsna palju püütakse Eestisse tuua aga ka huuletubakat. Tänavu esimesel poolaastal on MTA avastanud 24 juhtumit ja konfiskeeritud 186 kilogrammi huuletubakat.

Rohkesti leitakse ka tsiviilkäibes keelatud relvi: kummi- ja teleskoopnuiad, vedrunoad ja elektrišokirelvad.

Salakauba vedamise eest algatatakse vastavalt selle raskusastmele menetlus. Väärteomenetluse puhul määratakse trahv, mille saab tasuda nii sularahas kui ka kaardiga. Enamik trahve tasutakse Toomas Huigi sõnul kohapeal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles