Moskva neiud nostalgitsevad kalendris Tartu vanade poodidega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maša Kanatova (vasakult) ja Saša Miljakina seisavad Tartu raeplatsi serval, selja taga saiapoe aknad ja uks ning käes nende endi valmistatud kunstikalender aastaks 2018 just sellelt leheküljelt, kus on saiapoe joonistus.
Maša Kanatova (vasakult) ja Saša Miljakina seisavad Tartu raeplatsi serval, selja taga saiapoe aknad ja uks ning käes nende endi valmistatud kunstikalender aastaks 2018 just sellelt leheküljelt, kus on saiapoe joonistus. Foto: Margus Ansu

Moskvasse! Moskvasse! Anton Tšehhovi näiden­­dist «Kolm õde» tuntud hüüatus ja teema tuleb äsja ilmunud Tartu vanade poodide teemalise kalendri joonistanud ja küljendanud Saša Miljakina ja Maša Kanatova puhul tarvitusele vastupidises tähenduses. Nad on vahetanud närvilistes rütmides Moskva tasaselt kulgeva Tartu elu vastu.

Venemaa pealinnast ei ole pärit siiski mõlemad, vaid Maša, kes õpib praegu Tartu kõrgemas kunstikoolis meedia- ja reklaamidisaini. Tartu ülikooli semiootikadoktorandi Saša kodulinn Noginsk asub Moskva oblastis, kuid siiski pealinna külje all: neiu hinnangul on tema kodulinna Punaselt väljakult vaid 65 kilomeetrit.

Joonistav semiootik

«Noginsk on väikelinn, seal on 150 000 elanikku,» ütles Saša. «Säilinud on palju vanu poode, aga nende asemele on astumas supermarketid. Tartus on mitmeid kohti, mis mulle meenutavad mu kodulinna. Ja tundub, et mitte ainult minul ei tekita need nostalgiat.»

Saša kasutas Emajõelinna vanade poodide joonistamiseks akvarellpliiatseid. Ta ei ole kunsti õppinud, küll on aga joonistanud maast madalast. Kalligraafilise töö on teinud tema õde Liza, kes õpib Peterburi riiklikus ülikoolis filmindust. Küljendanud on kalendri Maša.

Herne poe joonistus on küljendatud kalendri aprilli leheküljele.
Herne poe joonistus on küljendatud kalendri aprilli leheküljele. Foto: Repro

Neidude ühise töö vastu on tärganud huvi nendel tartlastel, kes nägid seda suhtlusvõrgustikus. 

Üks neist, kes tahtis endale üht kalendri eksemplari, on Tartu Tamme gümnaasiumi bioloogiaõpetaja Ott Maidre. Ta imetleb tegijate oskust kinni püüda ja väärtustada neid elemente tänavapildis, mis teevad Tartust Tartu.

Maidre tuli Emajõelinna kümme aastat tagasi õppima ja jäi hiljem töölegi. Sama soov on Saša Miljakinal, kes tuli siia esimest korda viis aastat tagasi, ja Maša Kanatoval, kes on tartlane seitsmendat aastat ning lõpetas enne kunstiõpingutele asumist Tartu ülikooli vene filoloogia erialal bakalaureusena.

Väike rahulik linn

Mis siis on Tartus nii ligitõmbavat, et annab silmad ette isegi Moskvale? «Tartu on väike rahulik linn, mitte nagu Moskva,» ütles Saša. «Siin on palju häid inimesi. Siin võib ajada oma asja nii, et kui rakendad väheke jõudu ja oskusi, on mõju peagi näha.»

Tartu poodide kalender peaks alanud nädalal minema müüki. Saša Miljakina teatel tasub neid esialgu küsida Veski tänava koogipoest Mandel ning Rüütli ja Munga nurgal tegutsevast käsitöösalongist Roosiait.

Kuu toidupoe joonistus on küljendatud augusti leheküljele.
Kuu toidupoe joonistus on küljendatud augusti leheküljele. Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles