Suusalaat ootab kasutatud varustust

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusalaata on Lõunakeskuses peetud juba viis korda. Vaid läinud sügisel olid korraldajad sunnitud ürituse ära jätma, sest keskuse laiendustööde tõttu oli liuväli poodide päralt.
Suusalaata on Lõunakeskuses peetud juba viis korda. Vaid läinud sügisel olid korraldajad sunnitud ürituse ära jätma, sest keskuse laiendustööde tõttu oli liuväli poodide päralt. Foto: Margus Ansu

Mittetulundusühing Suusahullud korraldab eeloleval laupäeval Lõunakeskuse liuväljal kasutatud talispordivarustuse laada, mille tarbeks on inimestelt kaupa kogutud juba kaks nädalat.

Suusalaada peakorraldaja Vahur Teppan ütles, et tänavune väljamüük on juba viies. «Vaid eelmisel sügisel jätsime laada ära, kuna Lõunakeskuses olid suured ehitustööd ja liuväli oli kinni,» meenutas Teppan. Ta tõdes kahetsusega, et tegelikult oleks mullu ilmaolud laata soosinud.

«Eelmise aasta novembris oli samal ajal juba lumi maas ja mõnes kohas täitsa korralik talv, aga meie olime kahjuks sunnitud ürituse ära jätma,» ütles Teppan. Ta lisas, et kuigi viimased paar aastat pole Eestis kokku võttes korralikku talve olnud, ei ole kasutatud varustuse vastu huvi vähenenud.

Tänavuseks laadaks alustati kogumist 1. novembril ning eilseks oli müüki toodud üle 300 ühiku. Teppani hinnangul on selline kogus juba väga hea tulemus, kuid praktika on näidanud, et tavaliselt muutuvad inimesed aktiivseks alles viimasel nädalal ning vahetult enne üritust.

«Praeguseks on tõesti ikka väga hästi tulnud, aga ma loodan, et sellel nädalal tuleb umbes kümme korda sama palju juurde,» arvas Teppan.

Pühapäeval järellaat

Tänavuse laada suurim uuendus ongi see, et varustuse kogumist alustati A&T Spordi Tähe tänava kaupluses palju varem.

Teiseks võetakse Lõunakeskuse liuvälja kassas varustust vastu vaid kolmel laadaeelsel päeval ehk kolmapäevast reedeni. Laadapäeval kaupa müüki anda enam ei saa.  

Muudatus on ka see, et esimest korda toimub pühapäeval järellaat. «Kõik kaup, mis laupäeval alles jääb, pannakse pühapäeval müüki. See pole siis enam nii suure pinna peal, aga ikkagi tasub vaatama tulla,» lausus Teppan.

Müüki ei võeta vana kooli mäesuuski ehk möödunud sajandi üheksakümnendate aastate varustust, millega keegi tegelikult enam ei sõida.

Senised laadad on Teppanile näidanud, et kõige kiiremini ostetakse ära lastevarustus. «Laste suusad, saapad, kepid – need lähevad laupäeval esimese paari tunniga,» sõnas Teppan, kes on ise näinud, kuidas täiesti korralikud Madshusi firma suusad ja sidemed müüdi maha 15 euroga.

«Need oli peaaegu uued, aga olid inimesel seisma jäänud. Tegelikul võib selline komplekt maksta julgelt 100 eurot,» märkis Teppan. Ühtlasi kutsus Teppan lapsevanemaid üles oma seismajäänud suusad ja saapad üle vaatama, sest lastele mõeldud varustus ongi tavaliselt väga vähe kasutusel olnud

«Sellega antakse võimalus teistele lastele. Suusaveerand on koolides tulemas ja paljud ei jaksa 150–200-eurost varustust osta. Aga nii saab odavamalt,» ütles Teppan. 

Vanad suusad praaki

Laadale võetakse müüki nii suuski, keppe, saapaid, uiske kui lumelaudu. Ainuke tingimus on see, et need peavad olema korralikud. Teppani sõnul ei võeta müüki ka vana kooli mäesuuski ehk möödunud sajandi üheksakümnendate aastate varustust, millega keegi tegelikult enam ei sõida.   

«Hästi tihti tuuaksegi vanu mäesuuski või paarkümmend aastat vanu suusasaapaid. Aga nende vastu ei ole inimestel enam huvi. Neil pole enam tegu ega nägu ja pärast peame need sama targalt tagasi andma,» tõdes Teppan.

Kasutatud varustuse kõrval leiab laadaplatsilt ka päris uut kaupa, sest umbes kaks kolmandikku liuväljast katavad spordikauplused. Lisaks tuuakse laadapäevaks Soomest kohale plastkattega lumelauarada, saab proovida kätt elektroonilises lasketiirus ning võtta osa töötubadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles