Mall Saul: Riigi eesmärk pole kultuuriautonoomia kaotada

, kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse osakonna nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Saul
Mall Saul Foto: Erakogu

Kultuuriministeeriumi eesmärk ei ole soome vähemusrahvuse kultuuriautonoomia kaotamine.

Põhiseaduse järgi on vähemusrahvustel õigus luua rahvuskultuuri huvides omavalitsusasutusi vähemusrahvuste kultuuriautonoomia seaduses sätestatud tingimustel ja korras.

Selle põhiõiguse kasutamine eeldab eelkõige vähemusrahvuse võimet ise organiseeruda. See on lisavõimalus üldise igaühe õiguse kõrval koonduda mittetulundusühingutesse ja liitudesse.

Asjaolu, et seadus ei anna kultuuriomavalitsusele või kultuurinõukogule juriidilise isiku staatust, ei takista kultuuriautonoomia teostamist. 

Samuti annab seadus vähemusrahvuste esindajatele vabaduse ühineda, tegutseda ja esindada oma liikmete huve eraõigusliku juriidilise isiku vormis, sealhulgas vähemusrahvuse kultuuriautonoomia seaduses sätestatud kultuuriomavalitsuse eesmärkide täitmiseks.

Selleks saab moodustada mittetulundusühinguid ja sihtasutusi. Lisaks saavad vähemusrahvuse esindajad oma tegevust korraldada ja omavahelisi suhteid määratleda lepingulisel alusel.

Sellega on tagatud ka vähemusrahvuse kultuuriomavalitsuse iseseisvus ja sõltumatus riigist. Sellisel viisil ka olemasolevad vähemusrahvuse kultuuriautonoomiad toimivad.

Kultuuriministeeriumi rahastamisel toimuvad 17.–19. novembril soome vähemusrahvuse kultuuriomavalitsuse juhtorgani, kultuurinõukogu, valimised. Valimiste õnnestumise korral on soome vähemusrahvuse kultuuriomavalitsusel võimalik taotleda tegevustoetust kultuuriministeeriumi vastavast taotlusvoorust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles