Sõpruse poest jääb vaid mälestus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalda teel asuvas kaubandushoones on praegu toidupood, turg ning teisigi väiksemaid ärisid. Kaubandus- ja teeninduspindu näeb linn seal ette ka uue hoone ehitamisel.
Kalda teel asuvas kaubandushoones on praegu toidupood, turg ning teisigi väiksemaid ärisid. Kaubandus- ja teeninduspindu näeb linn seal ette ka uue hoone ehitamisel. Foto: Kristjan Teedema

Viimastel päevadel räägivad annelinlased, et nende vana hea Sõpruse pood lammutatakse maha. Neis juttudes on omajagu tõtt, sest Tartu linnavalitsus otsustas möödunud nädalal algatada Kalda tee 32 krundi ja lähiala detailplaneeringu. 

Kinnistu omanik näeks sellel ligi hektarisuurusel alal madala poehoone asemel meeleldi viiekorruselist elamut-ärihoonet.

Korterid ja ärid

Viiekorruseliste majade naabrusse Kalda tee ja Nõlvaku tänavale viiva kergliiklustee äärde rajatud omaaegses Sõpruse selvehallis tegutsevad praegu toidukauplus, turg, kasiino ja väikepoed. Seal leidub büroo- ja teisigi ruume.

OÜ Kalda Tee 32 on esitanud linnale detailplaneeringu algatamise taotluse sooviga määrata krundile ehitusõigus viiekorruselise hoone rajamiseks. Praegune maja soovitakse lammutada, kinnitas linnavalitsuse detailplaneeringute teenistuse juhataja Aire Priks. 

Tema sõnul oli vahepeal jutuks ka seitsmekorruseline hoone, kuid üldplaneering näeb selles linnajaos ette kuni viiekorruselist maja. Linnavalitsus otsustas möödunud nädala istungil detailplaneeringuga algust teha.

Kinnistu omanik näeks sel ligi hektarisuurusel alal madala poehoone asemel meeleldi viiekorruselist elamut-ärihoonet.

Priks tõdes, et linn ja arendaja jõudsid oma soovides kiiresti üksmeelele. 40 protsenti tulevasest hoonest peaksid täitma korterid, ülejäänud pinnad jääksid kaubandusele, teenindusele, büroodele ja väiketööstustele. Autoparkla rajatakse eelülesande järgi maja alla. 

Elamispindade lisandumine eeldab sedagi, et 6432-ruutmeetrisest krundist peab haljastatud osa olema suurem kui kõvakattega osa. Inimesed vajavad samuti abiruume jalgrataste, lapsekärude, kelkude ja muu sellise kraami hoidmiseks. Lisaks tuleb arendajal kavandada krundile mänguväljak.

Kinnistu kuulub OÜ-le Kalda Tee 32, mille omanik Irene Artma kinnitas Tartu Postimehele, et arenduse eesmärgid said kirja planeeringu algatamise dokumenti. Linna äsjase jah-sõna järel on sellele praegu tema sõnul veel vara midagi lisada ja planeerimistöödega tuleb nüüd pihta hakata.

Rohkem toidupoode

Ehitusregistri järgi võeti Kalda tee 32 hoone kasutusele aastal 2004, ent annelinlased mäletavad seal omaaegse Sõpruse poe valmimist aastal 1984. Enne seda tassis pea kogu Annelinna rahvas söögikraami Saare poest, kus järjekorrad olid pikad, meenutas 1980. aastate alguses Sõpruse poe kõrvalmajja kolinud Malle Elvet.

Uus keskus sai tartlastele oluliseks kohaks. Ka rahavahetuspunkt asus 1992. aastal just seal. Sõpruse poes oli kohvik, millesarnasest annelinlased praegu puudust tunnevad, lisas ta. Mõnikord olid tema jutu järgi poes siiski järjekorrad, sest sõjaveteranid said just sealt osta eelisjärjekorras defitsiitset kaupa. 

Võrreldes toonase ajaga on linnajakku lisandunud mitu toidupoodi, pikad järjekorrad on kadunud, sest inimesed kasutavad kodule lähimat ostuvõimalust.

Kohustust uude hoonesse tingimata toidupoodi teha linn arendajale panna ei saa, ütles Aire Priks. Küll aga on arendajal lisakohustus korraldada arhitektuurivõistlus, kuna tulevane maja tuleb muust ümbrusest erinev. Linnavalitsus soovib, et see oleks esinduslik.

Foto: Graafika: Artur Kuus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles