Keskpõrandal saavad kokku noored folgihuvilised

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali veebileht asub aadressil noortefestival.wordpress.com
Festivali veebileht asub aadressil noortefestival.wordpress.com Foto: Kuvatõmmis

Täna, laupäeval ja pühapäeval tuleb Tartus ja Luunjas kuulajate ette teist korda Tartu noorte folkloorifestival «Keskpõrandale kokku!», mis toob kodumaiste pärimushuviliste noorte kõrvale nende eakaaslased Lätist ja Leedust.

Festivali korraldab Tartu folklooriklubi Maatasa, mis ühendab asjahuvilisi vanuses 14–26 aastat. Maatasa juhendaja Halliki Pihlapi teatel saab üritus alguse koolikontsertidega Tartus ja Luunjas, jätkub Luunjas peakontserdi ja tantsuklubiga ning saab lõpetuse Eesti Rahva Muuseumis. Ühtlasi osutub festival äsja renoveeritud Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuse saali avaürituseks.

Täna, homme, ülehomme

Täna on kontserdid kell 10.05 Luunja keskkoolis, kell 12.40 Tartu katoliku hariduskeskuses, kell 13.15 Tartu Tamme gümnaasiumis ja kell 13.25 Tartu Waldorfi gümnaasiumis. Festival avatakse kell 20 Luunjas Emajõe ääres.

11. novembril kell 18 toimub Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuses peakontsert, kell 21 on esinemised samas majas teistel lavadel.

12. novembril kell 12 algab lõppkontsert Eesti Rahva Muuseumis.

Festivali peaesinejad on Poringė (Vilniuse pedagoogikaülikool), Vīteri (Rēzeknē kultuurikeskus), Leigarid (Tallinn) ja Maatasa (Tartu).

Festivali kõrvallavadel astuvad üles Maimu Jõgeda (Eesti muusika- ja teatriakadeemia), Sudmaliņas (Valka kultuurikeskus), Trambali (Luunja), Soveldaja (Tallinna ülikool), Vassakule (Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledž), Tartu Tamme gümnaasiumi rahvatantsijad ja -muusikud, duo Mänd/Krüsban (Elleri kool), MandoTrio (Viljandi kultuuriakadeemia), muusikakool Helivõlu (Tartu), Mooste rahvamuusikakool, Helena perebänd (Mooste), Tulused (folklooriklubi Maatasa) ning duosid-triosid mujaltki.

Eeskujuks Läti ja Leedu

«Eestis ei ole palju noori, kes tegelevad autentse folklooriga ehk pärimusega kõige ehedamal kujul – ilma arranžeeringuteta, võõramaapillideta, rahvariideid stiliseerimata,» märgivad korraldajad. «Nii tekkiski vajadus luua üritus, kus autentse folklooriga tegelevad noored saaksid koguneda, üksteist näha, vahetada repertuaari, kogemusi, suhelda ja valdkonda ka teistele noortele tutvustada.»

Suur eeskuju ja inspiratsiooniallikas on festivali ellukutsumisel olnud Läti ja Leedu folkloorikogukonnad. 

Festivali korraldaja folklooriklubi Maatasa ka­tusorganisatsioon on Tartu kristlik noortekodu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles