Ahhaa läheb uue aasta alguses paariks nädalaks kinni

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskuse Ahhaa juht Andres Juur rääkis, et fuajee ümberehituse käigus tehakse suuremaks kassa, kus praegu vonklevad tihti pikad järjekorrad. Ruumi saab juurde ka tema selja taga olev teaduspood.
Teaduskeskuse Ahhaa juht Andres Juur rääkis, et fuajee ümberehituse käigus tehakse suuremaks kassa, kus praegu vonklevad tihti pikad järjekorrad. Ruumi saab juurde ka tema selja taga olev teaduspood. Foto: Kristjan Teedema

Vähem kui seitse aastat tagasi Tartu südalinnas Sadama tänavas uksed lahti teinud teaduskeskuse Ahhaa majas on oma uudishimu rahuldamas käinud Eesti elanike jagu huvilisi ehk ligi 1,3 miljonit külastajat. Nii pole siin-seal paistvad kulumismärgid mingi ime.

Mõnest neist saab jagu pahtli ja värviga, kuid põhiprobleemi lahendamiseks ehk suure hulga uudishimulike lahedamalt äramahutamiseks on teaduskeskus välja kuulutanud riigihanke fuajee ümberehitaja leidmiseks. 

Kappe ja nagisid napib

«Meie maja on kavandatud aastas sajale tuhandele külastajale, kuid siin käib aastas ligi kakssada huvilist,» selgitas teaduskeskuse Ahhaa juhataja Andres Juur. «Sellepärast tuleb fuajee pisut ümber ehitada.» 

Tartu ülikooli füüsikainstituudi direktori, Ahhaa teadusnõukogu juhi Jaak Kikase sõnul on üsna sageli näha, et külastajad ei mahu sinna ära. «Mind rõõmustab, et ümberehituseks tuleb raha kulutada. Maja on vaja laiendada ja õnneks on see ka võimalik,» ütles ta.

Praegu napib Ahhaas kappe väärtuslike asjade hoidmiseks ning juba tükk aega on fuajees ajutised rõivariputuspuud, millest soovitakse lahti saada. 

«Kohati on fuajees kitsas, eriti siis, kui mitu gruppi on samal ajal kohale kutsutud,» tõdes õpilastega Ah­haas käiv Forseliuse kooli füüsika, matemaatika ja robootika õpetaja Peeter Jõeloo. Samas märkis ta, et kui on mitu terve päev kestvat ahhaa-tundi, siis ei saagi gruppe erinevatel algusaegadel kutsuda. «Järjekordades pole ma pidanud seisma, aga kassast mööda kõndides olen täheldanud järjekordi küll,» lisas õpetaja Jõeloo. 

Kappide nappust on kogenud ka Forseliuse kooli lapsed, probleem on lahendatud nii, et mitu õpilast panevad asjad ühte kappi, kuid see võtab ära õpilaste liikumisvabaduse, sest ühise kapi kasutajad sõltuvad sellest, kelle käes on võti. 

«Muutmist vajavaid detaile on ajapikku kogunenud ja nüüd on mõistlik talvel remont ette võtta,» ütles Andres Juur. Ümberehituse käigus tehakse fuajeesse ruumi juurde külastajate kappidele ja nagidele, pärast remonti on neid seal ligi kaks korda rohkem. Kasutusse võetakse riidehoiu taga seni kasutuseta seisnud paari meetri laiune ala, mille arvelt saab ruumi juurde teaduspood. 

Ümberehituse käigus tehakse ruumi juurde külastajate kappidele ja nagidele, pärast remonti on neid seal ligi kaks korda rohkem.

Suuremaks tehakse ka kassa, sest aeg-ajalt on seal järjekorrad väga pikad. Teise kohta kolitakse invatualett ning õrnema soo WC ehitatakse pisut ümber. 

Et teaduskeskuses käib palju ka väga väikeste lastega peresid, ehitatakse ema ja lapse tuba fuajee teise otsa suure akna alla, kus praegu seisab peegellabürint. Viimane ei kao kuskile, nihutatakse lihtsalt mõni meeter eemale. 

Et hange käib, ei tahtnud Ahhaa juht tööks kavandatud rahast rääkida. «Teeme fuajee remondi oma rahaga, tänu külastajatele on meil olnud head aastad,» ütles ta.

Selle aasta algusest augusti lõpuni on Ahhaas käinud 156 506 külastajat. Eelmisel aastal samal ajal käis seal 144 053 ning 2015. aastal 159 232 huvilist. 

«Kui käin vahepeal mõttes läbi neid kohti, kuhu seda maja kavandati, näiteks Toomemäele, jõuan alati välja sinna, et kuskil mujal poleks keskus suutnud külastajaid ära mahutada,» märkis Jaak Kikas. 

Kava järgi algab fuajee ümberehitus jaanuari esimestel päevadel, kui ehitajad võtavad käsile tööd, mis külastajaid ei sega. Jaanuari esimesel kahel nädalal on Ahhaa avatud. 14. jaanuarist 28. jaanuarini on keskus aga suletud, sest siis käivad eriti mürisevad ja tolmurohked tööd. Keskus avatakse osaliselt 29. jaanuaril ning kõik peaks valmis olema 23. veebruariks. 

Paari kuu töö

«Loodetavasti külastajad väikse pausi tõttu ei pahanda, sest kõiki töid ei saa maja sulgemata teha,» ütles Jaak Kikas. «Ahhaa muutub pidevalt ja nii see peabki olema. Seal vahetuvad näitused, pidevalt tehakse muudatusi püsiekspositsioonis, sest muidu poleks huvilistel mõtet sinna tagasi minna.» 

Peale lahedamate olude kohtavad külastajad pärast remonti nii fuajees kui ka tualettides uusi «ahhaasid». Näiteks peaukse juures töötab siis näotuvastusmasin, mis teatab tulijale tema soo, vanuse ja tujugi. Etteruttavalt palus Andres Juur külastajatel uue eksponaadi peale mitte solvuda, sest nagu inimesed, võivad ka masinad eksida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles