Palamuse õpilased aitavad pardirallile kaasa

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palamuse koolinoored annavad panuse juunis Eesti vähihaigete laste vanemate liidu korraldatavasse 
pardirallisse.
Palamuse koolinoored annavad panuse juunis Eesti vähihaigete laste vanemate liidu korraldatavasse pardirallisse. Foto: Jaanus Lensment

Pea iga haridusasutus ja vabaühendus proovib saja-aastasele Eesti riigile sajandi sündmuseks kinki teha. Ka Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi üheksanda klassi lapsed otsustasid riigile kingituse teha, kuid nende ideest ei sünni midagi materiaalset.

Nimelt panevad Palamuse kooli üheksandikud iga kuu ühe euro kõrvale ning kooliaasta lõpus annetavad kogu summa Eesti vähihaigete laste vanemate liidu korraldatava pardiralli tarvis.

Idee sündis Palamuse kooli üheksanda klassi neiul Greta Platol, kelle peres on heategevus igapäeva lahutamatu osa. «Näiteks mu vanematel läheb iga kuu sissetulekust kindel summa heategevuseks,» sõnas ta.

Greta Plato käis raha kogumise mõtte oma klassikaaslastele välja ning talle endalegi üllatuslikult olid kõik ka kohe sellega päri. «Klassikaaslased olid sama meelt, et üks euro kuus ei ole neile suur väljaminek, aga aasta lõpus saame ühiselt päris suure summa kokku,» lisas ta.

«Panime info ka EV100 veebilehele üles ning loodame, et veel keegi meie ideega kaasa tuleks. Ei pea just samale fondile raha annetama, võib valida mõne teise heategevusfondi. Mõte on koguda raha heategevuseks. Sellel, milline fond selle saab, ei ole tähtsust,» lisas Greta Plato.

Klassijuhataja Eha Kuld oli positiivselt üllatunud, kui tema õpilased sellise idee välja käisid. 

Isiklik kogemus

«Tuleb tunnistada, et pahatihti kipuvad põhikoolinoored olema enesekesksed ning heategevusega nad tavaliselt kursis pole,» märkis klassijuhataja. Ta on tähele pannud, et heategevus ja ligimese aitamine jõuab noorte maailmapilti alles gümnaasiumieas.

Toetusraha kogumise mõte ei sündinud päris juhuslikult. «Minu üks sugulane on vähki põdenud ning selle kaudu ma teangi sellest heategevusfondist ning otsustasin selle idee välja pakkuda,» märkis Greta Plato. 

Püsiannetajaid pole Eestis täiskasvanute seaski kuigi palju, koolinoortest rääkimata.

Õpetaja Eha Kuld rääkis oma klassi lastele, et Palamuse koolis on samuti varem õppinud üks laps, kel tuli vähiga rinda pista. «Isegi selline õhkõrn isiklik kokkupuude muudab noorte suhtumist,» lisas õpetaja.

See, miks just kogutakse toetusraha kooliaasta vältel ühe euro kaupa, on samuti taotluslik. Kui õpilane paneb taskupõhjast leitud ühe euro iga kuu kõrvale, siis sellest rahast ei teki ka õpilasel suurt puudust. Kevadeks, mil kooliaasta läbi, on igaüks kogunud kümme eurot. Terve klassi peale tuleb juba arvestatav summa.

Õpetaja Eha Kulla sõnul ongi rahakogumisaktsiooni sügavam mõte harjutada lapsi heategevusega. Püsiannetajaid pole Eestis täiskasvanute seaski kuigi palju, koolinoortest rääkimata.

Kohalik ralli

Ka on Palamuse kooli üheksandikel mõttes kevadel enne Kadrioru pargi pardirallit korraldada kohalik pardiralli, et kogu Palamuse kooli õpilased saaksid kummipardid osta ning neid siis jões allavoolu lasta.

«Meil siin Palamusel on Amme jõgi, mida mööda saaks kummiparte ujutada,» selgitas Eha Kuld. Kohalikust pardirallist saadud tulu läheb loomulikult juunis Kadriorus korraldatava pardiralli tarbeks.

«Kevadel saab meil viis aastat ühiselt käidud teed otsa ja selle heategevuskampaaniaga on ilus neil enda põhikooliaastad seljataha jätta,» lisas Kuld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles