Doktor Sõritsa ootab mehi isadepäeva puhul spermadoonoreiks

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearsti Andrei Sõritsa tegevuse üks peamiseid valdkondi on kehaväline viljastamine ja viljatuse ravi.
Naistearsti Andrei Sõritsa tegevuse üks peamiseid valdkondi on kehaväline viljastamine ja viljatuse ravi. Foto: Sille Annuk
  • Uutele spermadoonoritele mõeldes pakub erakliinik paremat kompensatsiooni.

Tartu erakliinik Elite kutsub 19- kuni 38-aastasi terveid mehi isadepäevale mõeldes spermadoonoriks. Erakliiniku juht Andrei Sõritsa ütles, et paraku leidub palju selliseid peresid, kes soovivad väga last saada, aga kel näib see võimatu.

Selle põhjuse on mehe sperma kas väga halvas kvaliteedis või väga väikeses või olematus spermatosoidide arvus või nende kehvas ehituses või liikuvuses. Enamasti peitub põhjus mitme näitaja kombinatsioonis.

Neil paaridel on ainus võimalus, et naine rasestuks ja saaks ise lapse ilmale kanda, doonorisperma kasutamine.

«Kahjuks pole me viimase aastaga saanud ühtegi uut spermadoonorit, meeste huvi doneerimise vastu on väiksem kui paaride huvi spermadoonori abil last saada,» selgitas Andrei Sõritsa.

Kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse kohaselt ei ole lubatud ühelt doonorilt võetud sugurakkudega saada Eestis üle kuue lapse. Doonorite vähesuse tõttu on paljudel Elite erakliiniku spermaloovutajatel see arv täis ning Eestis ei saa nende rakke enam kasutada. Niisiis on abivajavate paaride jaoks spermadoonorite valik praegu üsna piiratud.

Suurem kompensatsioon

Sellele mõeldes on Elite kliinik tõstnud ka spermadoonoreile mõeldud kompensatsiooni.

Alates novembrist on see 100 eurot ning makstakse välja kahes järgus: kõlbliku loovutamise järel 50 eurot ning pärast nelja kuu möödumist, kui infektsioonide kohta tehtud kordusanalüüsid on kõik korras, veel 50 eurot.

Spermalabori bioloog ja juhataja Andre Taimalu selgitas, et spermat ei tohi kasutada enne, kui karantiiniaeg on möödas, sest infektsioonidel on peiteperiood.

«Seda aga, mitu korda spermat anda, kas üks või kümme, seda otsustab doonor ise,» märkis Taimalu.

Niisiis saab neljakuulise loovutamisperioodi jooksul doonor käia iga nädal ühe korra spermat loovutamas. 50 eurot saab ta kohe kätte. Ning kui perioodi lõpus on kõik kordusuuringute vastused samuti korras, saab ta iga korra eest veel 50 eurot.

«Kui mees annab kümme korda spermat, siis võib ta kokku kompensatsiooniks teenida 1000 eurot,» ütles Taimalu. «Kui selgub aga, et infektsiooniuuringud ei ole korras, siis tuleb sperma hävitada ning doonor kaotab ka iga korra eest selle teise 50 eurot.»

Haigusloosse märki ei jää

Doonori isikuandmeid ei avalikustata. Paarid, kes spermadoonori abi vajavad ehk retsipiendid saavad näha vaid doonorite füüsilisi ja kliinilisi näitajad: kaal, pikkus, silmade ja juuste värv, veregrupp, reesusfaktor ning haridust ja rahvuslikku kuuluvust.

Doneerimise fakt inimese haigusloosse kirja ei lähe – info ei välju kliinikust. Doneeritud spermatosoidid külmutatakse ja säilitatakse vedelas lämmastikus.

Küsimuse peale, kui palju rasestub doonorisperma abil Elite kliinikus naisi, vastas kliiniku arendusjuht Kristina Sõritsa, et näiteks eelmisel aastal kasutati doonorispermat kas kehavälisel või kehasisesel kunstlikul viljastamisel 58 korral ning saadud rasedusi oli 22 ehk 37,9 protsendil kõigist protseduuridest.

Elite kliiniku protseduuride tuba ja dr Sõritsa.
Elite kliiniku protseduuride tuba ja dr Sõritsa. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles