Jüri-Ott Salm: Tartu volikogu roll väheneb veelgi

Jüri-Ott Salm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Valimisliidu Tartu Heaks üks peamisi sõnumeid valimistel oli anda linna juhtimises keskne roll volikogule ja selle esimehele, muutes linnapea ja abilinnapeade rolli.

Tartu vajab linnajuhti, kes suudab panna volikogu ühes tartlaste, ülikoolide, ettevõtete, asumiseltside, valdkondlike ekspertide ja teiste asjalistega linna heaolu nimel arutelusid pidama, et vajalikud otsused oleksid parima kvaliteedi ja tulemusega ning otsuste tegemise protsess läbipaistev.

Praegune viis, kus volikogu esimees hakkab kaugtööd tegema ja Tartus vaid ühel või heal juhul kahel korral kuus volikogu istungil korda looma, ei lähe mitte. See kinnistab volikogu senist kummitemplirolli, kus linnavalitsuse saadetud otsused ohjes hoitud koalitsiooniliikmete vaikival heakskiidul ära hääletatakse.

Meie ettepanek oli valida volikogule kaks aseesimeest, üks neist opositsiooni esindaja. Samasugust praktikat kohtame riigikogus, väiksemates valdades, Pärnus ja isegi Tallinnas – seal arvestatakse opositsiooniga rohkem kui meil, Tartus. Miks on kaasamist vaja? See tagab teabe liikumise koalitsiooni ja opositsiooni vahel, samuti linnavalitsuse, ametnike ja volikogu liikmete vahel.

Olukorras, kus linnajuhtidele on esitatud kahtlustused korruptsioonis ja olulisel määral kahjustunud Tartu maine ning usaldus, oleks eri pooli kaasav linnajuhtimine ja teabe liikumise tagamine just see, mis võiks aidata sellistele olukordadele varem jaole saada ning ideaalis viima selliste võimaluste välistamiseni.

Eile saime teada, et korruptsiooniskandaalile järgnenud linnapea kommentaarid, kus ta lubas teha kõik võimaliku, et tulevikus selliseid olukordi ennetada ja linnajuhtimist läbipaistvamaks muuta, ei olnud siirad. Koalitsioon otsustas opositsiooni mitte kaasata, volikogu jätkab ühe aseesimehega.

Pole saladus, et linnajuhid, sh komisjonide esimehed, on seotud ettevõtete ja ärihuvidega. Sestap teeme komisjonide juhtimise tasakaalustamiseks ettepaneku valida neile aseesimehed opositsiooni seast. 

Ka vajab ümberkorraldust Tartu linnale kuuluvate asutuste (Tähtvere puhkepark, Tartu veevärk jt) juhtimine ja nõukogude liikmete määramine. Suurendamaks juhtimise professionaalsust ja läbipaistvust, vajab nõukogude liikmete määramine volikoguülest arutelu, mitte linnavalitsuse suletud uste taga tehtud poliittehnoloogilist otsust, kus kaalukeeleks on eelkõige nõukogu liikmete poliitiline taust.

Lahenduseks võiks olla riigi eeskuju, kes moodustas riigi osalusega äriühingute nõukogude liikmete nimetamiseks komisjoni. Samasugune Tartu komisjon, kuhu oleks kaasatud eksperte ja opositsiooni esindaja, muudaks protsessi läbipaistvamaks. Olgu, jätke opositsioon kõrvale, aga kaasakem sõltumatuid professionaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles