Aivar Riisalu: loodan, et mulle antakse andeks (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu pühkis Tartu tolmu jalgadelt  ning asub  hoopis Tallinna ettevõtlust ja innovatsiooni edendama.
Aivar Riisalu pühkis Tartu tolmu jalgadelt ning asub hoopis Tallinna ettevõtlust ja innovatsiooni edendama. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval lõhkes kohalikul poliitelus paras üllatuspomm, kui Keskerakond kinnitas Tallinna ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna abilinnapeakandidaadiks Aivar Riisalu, kes oli hiljutistel kohalike omavalitsuste valimistel hoopis IRLi linnapeakandidaat Tartus. Uue ametikoha tõttu astus Riisalu IRList välja, samas Keskerakonnaga, mille liige oli ta aastatel 1996–2014, taasliituma ta ei kiirusta.

Riisalu sõnul oli otsus talle väga keeruline, sest talle anti pakkumise vastuvõtmiseks 24 tundi. «Lahkusin IRList raske südamega, kuid ettepaneku tegijate tingimus oli see, et ma ei kuulu parteisse. Minu tingimus oli omakorda see, et saan selle koha vastu võtta parteituna,» rääkis Riisalu.

IRL ei upu

Ta lisas, et mõlemad tingimused läbirääkimistel täitusid ning pärast poolt- ja vastuargumentide vaagimist otsustas ta ettepaneku vastu võtta. 

«Mu elu on täna nii hästi, et ma ei peaks tööl käima, kuid samas – olen viimased kaks ja pool aastat Tartu linnavolikokku kuuludes olnud teatud mõttes mugavustsoonis, kuid tunnen, et võiksin veel proovida ühiskonnale midagi anda. Nii lihtne ja hästi inimlik see ongi,» selgitas Riisalu otsuse tagamaid.

Ajakirjaniku küsimuse, et ehk oli tegemist lihtsalt IRList kui uppuvalt laevalt lahkumisega, lõikas Riisalu poolelt sõnalt läbi. «Vastupidi, IRL pole mingi uppuv laev,» muutus Riisalu emotsionaalseks.

«Ka Keskerakonnal ja kõigil teistel mõistlikel Eesti erakondadel, välja arvatud EKRE, oleks vaja tegeleda oma võimaluste piires IRLi toetamise ja alles jätmisega. Olen seda korduvalt öelnud – see Eesti, kus paremtiival on ainult Reformierakond ja EKRE, ei ole normaalne Eesti.»

Erakonna päästja

Aivar Riisalu poolt andis hiljutistel valimistel hääle 824 tartlast. Ta avaldas lootust, et need kodanikud annavad talle andeks ning hääletussedelit täites toetati esmajoones ikkagi maailmavaadet, mitte tema isikut. Seejuures avaldas Riisalu, et isegi kui talle poleks tehtud ettepanekut asuda Tallinna abilinnapeaks, oleks ta suure tõenäosusega loovutanud oma koha Tartu volikogus Jaak Nigulile.

«Ta on väga tunnustatud ettevõtja, kellel on volikogus võimalik teha väga sisulist tööd ja seda minust paremini,» ütles Riisalu. Jaak Nigul teenis valimistel 212 valija toetuse ja jäi selle tulemusega esiti volikogust välja. Esmaspäeval kinnitas IRL, et Riisalu asemel asub volikogus tööle just nimelt Nigul.

Ühtlasi rõhutas Aivar Riisalu, et tegelikult läks IRL Tartus oma nimekirjaga välja suuresti tänu tema isikule.

«See oli juuli lõpus, olime lahingut kaotamas ja loobumas, kui tõusin püsti ja ütlesin, et lähme oma nimekirjaga välja. Arvan, et minu südametunnistus on puhas, sest päästsin sellega Tartus erakonna ja aitasin ta valimiskünnisest üle. Nüüd on teistel võimalus seda asja edasi ehitada,» kõneles ta.

Kommentaar

Rein Toomla, politoloog 

Kindlasti on Aivar Riisalu otsus kummaline. Ühest erakonnast teise liikumises ei ole midagi eripärast, aga selline juhtum, kus valimistel oled oma erakonna linnapeakandidaat ühes omavalitsuses, aga kuna selleks ei saanud, asud kohe ametisse teise erakonna juhitava linna abilinnapeana – see on ikka üsna harukordne.

Kas saab selle eest Riisalu hukka mõista? Kuigi Keskerakonda tagasi astunud ta pole, võib tema puhul mingis mõttes öelda, et liitudes suuresti keskerakondliku linnavalitsusega, läks ta justkui koju tagasi. 

Samas paistab, et IRL suhtub sellesse kaunis leebelt, nad on rõhutanud, et Riisalu on käitunud igati korrektselt, teavitades erakonda kohe, kui see võimalus päevakorda tuli. Mingit hukkamõistu ega isegi näpuviibutust ei järgnenud. 

Vandenõuteoreetikud võivad arv ata, et IRL annab nii mõista, et neil pole midagi lõdva liidu vastu Keskerakonnaga – sai ju ka Tallinna volikogu aseesimeheks Mart Luik, kuigi algul teatas IRL väga kiirelt, et nemad Keskerakonnaga koostööd ei tee. Pealegi ollakse koalitsioonis ka Toompeal, nii et kui erakondade suhteid vaadata, polegi see nii uskumatu käik.

Kuid kindlasti võivad need 824 inimest, kes Riisalu poolt viimatistel valimistel hääletasid, tunda pettumust ja rahulolematust, sest nemad olid ju veendunud, et ta on korralik isamaaliitlane ja respublikaan. 

Samas ei lähe nende hääled ka kaotsi, sest Riisalu asemel asub Tartu volikokku Jaak Nigul ning erakonna esindatus volikogus jääb sama suureks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles