Linn muretseb mullu sulgemisohus olnud ekstreemhalli püsimise pärast

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu skate-hall Aardla tänaval pakub aasta ringi võimalust sõita rula või trikirattaga umbes 500-ruutmeetrises ruumis. Nagu eelmise aasta lõpus, on tänavugi kahtlus, kas tegevus hallis jätkub. Nüüd on põhjus selles, et seal ei tegutse piisavalt ekstreemspordihuvilisi.
Tartu skate-hall Aardla tänaval pakub aasta ringi võimalust sõita rula või trikirattaga umbes 500-ruutmeetrises ruumis. Nagu eelmise aasta lõpus, on tänavugi kahtlus, kas tegevus hallis jätkub. Nüüd on põhjus selles, et seal ei tegutse piisavalt ekstreemspordihuvilisi. Foto: Margus Ansu

Tartu linn on mures Aardla tänaval tegutseva trikihalli tuleviku pärast. Halli eestvedajad väidavad küll, et seal käib sadu noori, see aga ei tule välja nende osaluse kinnitusest.

«Võibolla on karm nii öelda, aga mulle tundub, et meie (linna ja skate-halli esindajate – toim) mitmekordsed kohtumised ei ole praegu viinud sellise tulemuseni, et mul oleks südames kindel tunne, et halli tegevus läheb edasi,» lausus noorsooteenistuse juhataja Piret Talur.

Tartu skate-halli pinda rentiv MTÜ Spordiklubi AK Rahinge kogus oktoobri lõpuni kinnitusi noortelt, kes tegutsevad hallis, näiteks teevad rula- või BMXi trenni. Spordiklubi juhatuse liige Martin Bachmann ütles, et praegu on trennis käivaid Tartu noori nimekirjas sada. Arv on tema sõnul küll väike, kuid selle põhjal tuleb teha arvutused, mille pealt vaadata, kas ja kuidas on võimalik edasi tegutseda.

Bachmann lisas, et nemad sooviksid skate-hallis tegevust jätkata. «Läheme linnavalitsusse rääkima ja vaatame, kuidas on. Proovime ikka edasi teha, kuna meie arvates käib rahvast piisavalt,» sõnas ta. 

Päevas käib hallis 20–30 inimest. Selleks, et kolm tundi sõita, tuleb välja käia kolm eurot. Siiamaani pole piletihinda tõstetud. 

Pole kindlust

Trikihalli saatus oli küsimärgi all juba mullu novembri lõpus, kui hall andis oma sotsiaalmeedia leheküljel teada, et uksed jäävad 2017. aasta algusest suletuks, sest leping linnaga lõpeb.

Toona tegutseti noortekeskuse tegevust hõlmava lepingu alusel. Muu hulgas pidi selle järgi olema kaasatud 600 noort. Nii palju noori ekstreemspordihalli tegutsema tõmmata ei suudetud. Samuti pole spordiklubi AK Rahinge noortekeskuse teenust tegelikult osutanud.

Kuigi leping sai läbi, pole hall siiski tegevust lõpetanud. Linn ja hall sõlmisid uue lepingu ainult ekstreemspordi harrastamiseks. Sellega kaasnes ootus, et kaasatakse 235 noort vanuses 7–26 eluaastat. 

Lepingu järgi sai trikihall 44 498 eurot toetust, mille hulgas oli põhitoetusele lisaks umbes 25 000 eurot maja ülalpidamiseks. Kui palju hall veel linnalt toetust saab, oleneb seal käivate noorte hulgast.

Väikseim toetus

Talur selgitas, et varem, kui linn ei nõudnud osalejate nimekirju koos isikukoodidega, käis eestvedajate kinnitusel Aardla tänaval ekstreemsporti harrastamas sadu inimesi.

Praeguse linnavalitsusse jõudnud nimekirja järgi on halli tegevusse kaasatud alla saja noore. Kui osalejate arv on väike, on toetuse summa niivõrd tagasihoidlik, et MTÜ-l tuleb trikihalli püsima jäämise nimel palju vaeva näha ja leida muid rahastusallikaid. 

Trikihall saab väga väikest toetust, seal pole kvalifitseeritud treenereid.

Iga noore kohta maksab linn toetust 85 eurot. See on põhitoetuse kõige madalam aste. Suurim pearaha on tänavu 234 eurot. Kopsakaim linna toetus läheb nendele spordialadele, kus on kõrgema kvalifikatsiooniga treenerid. Skate-hallis aga kvalifitseeritud treenereid ei ole.

Seega näitab lihtne arvutus, et saja inimese pealt saaks ekstreemspordihall järgmisel aastal toetust 8500 eurot.

Tartu linn maksab toetust ainult nende laste pealt, kes on linna sisse kirjutatud. Kuna Emajõelinnale kõige lähemal asuvad hallid on Võrus ja Viljandis, käivad Aardla tänaval trennis ka Tartust väljaspool elavad noored.

Bachmann ütles, et teistest valdadest käib üsna suur hulk noori, kõige rohkem Elvast. Praegu nende pealt skate-hall toetust ei saa ja seda pole küsitudki. «Kuna meil on esimest aastat toetus pearahapõhine, siis praegu pole me teiste valdadega rääkinud ega osanud mujalt raha küsida. Eks me uurime,» rääkis ta. 

Lahendust pole leitud

Linn tunnustab eestvedajate soovi, et ka tulevikus saaks hallis rula või trikirattaga sõita, kuid halduspool jääb nõrgaks. Piret Talur tõdes, et üsna suur katsumus on juhtida spordiklubi nii, et see rahaliselt toime tuleks, ja praegu pole Tartu skate-hall head lahendust leidnud, kuidas jätkusuutlikult edasi majandada.

Kui mullu elas trikihall tagasilöögi noorsooteenistuse juhataja arvates üle tänu entusiasmile, on selle aasta lõpus taas küsimus, kas entusiasm aitab üle elada ka järgmise tagasilöögi, kui toetus osutub järgmisel aastal väiksemaks kui tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles