IDeeJazz uuendab sertifikaati

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisesel rõõmu rajal on koos Liisi Koiksoniga Raun Juurikas (ülal paremalt päripäeva), Andre Maaker, Martin Petermann ja Peedu Kass. Nende kontserti saab kuulata reedel kell 19 ERMi teatrisaalis ja laupäeval kell 20 Narva linnuse Remteri saalis.
Sügisesel rõõmu rajal on koos Liisi Koiksoniga Raun Juurikas (ülal paremalt päripäeva), Andre Maaker, Martin Petermann ja Peedu Kass. Nende kontserti saab kuulata reedel kell 19 ERMi teatrisaalis ja laupäeval kell 20 Narva linnuse Remteri saalis. Foto: Sadu / IDeeJazz

Meie riiki on tabanud suur jama ID-kaartide sertifikaatide uuendamisega. E-riigi eduloo valgusel aastal 2011 esimest korda kuulajate ette tulnud festival IDeeJazz on edenenud seni tõrgeteta. «Me uuendame pisut iga kord iseenda identiteeti,» ütles peakorraldaja Oleg Pissarenko.

Korraldajatel on igal aastal olnud võtta uued IDd (loe: ideed). Seekord on andnud alust heade mõtete tekkimiseks Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva lähenemine. «Üks meie idee sel puhul on viia IDeeJazzi kontserdid ka narvakatele,» lisas peakorraldaja.

Kahes linnas

Kuidas jagunevad esinejad Tartu ja Narva kontsertide vahel? Kas mõlema linna muusikahuvilised kuulevad ühepalju festivalile kutsutud muusikuid?

Oleg Pissarenko
Oleg Pissarenko Foto: Sven Tupits

«Mõlemas linnas on üheksa kontserti ja nende hulgas on mõlemas linnas kaks sellist, mida teises ei toimu,» vastas Pissarenko. «Enamik muusikutest, kes tulevad kaugelt, soovivad teha mitu kontserti. See on hea ka korraldajale. Samal ajal on tartlastest kuulajatel, kui vähegi on võimalust, põhjust sõita korraks Narva, ja vastupidi.»

IDeeJazzil kõlab muu hulgas selle festivali jaoks ja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva auks sündinud kontsert «Rõõmu rada». See toob Pissarenko sõnul kõlamaailmade valdaja Raun Juurikase eestvedamisel fookusesse valiku rõõmu ja soojuse energiaga täidetud lugusid läbi aegade, et näidata eesti muusikakultuuri päikeselist poolt. Laulab Liisi Koikson.

Selle kontserdi kavas on laule Kustas Kikerpuu loomingust esimeste laulupidude repertuaarini. «Juurikas on need lood arranžeerinud, aga ta ei ole neid keeranud kuidagi džässilikult imelikuks, nagu vahel tehakse,» lisas festivali peakorraldaja.

Läbimurre laia ilma

IDeeJazz on kasvanud väikesest Tartu tudengitele keskendunud festivalist iga aastaga natuke suuremaks ja tasapisi aina muutunud.

«Eelmisel aastal tegime rahvusvahelise läbimurde mitu päeva kestnud muusikapeoga mitmes Tartu paigas,» ütles Oleg Pissarenko. «See asetas Tartu koos festivaliga maailma džässikaardile ja sealtkaudu on levinud info, nii et muusikud teavad või saavad kergesti teada, et IDeeJazz on tõsine festival. Ja hea artist tahab ju ikka heale festivalile tulla.»

Seitsmes IDeeJazz algab 8. novembril kell 19 ERMi Hurda saalis Taani kitarristi ja helilooja Jakob Bro esinemisega. Samal ajal annab Tartu ülikooli Narva kolledži fuajees kontserdi hollandlaste minibigbänd New Rotterdam Jazz Orchestra.

Samal õhtul kell 21 on ERMi teatrisaalis kuulajate ees Triller ehk trio Eplik-Agan-Maaker ning kell 20.30 esitleb Narva kolledži fuajees Sebastian Studnitzky Saksamaalt koos kvartetiga oma uusimat albumit «KY Organics».

IDeeJazzi tänavused viimased kontserdid on laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles