Tartu jõulupuu tuleb kõrge ja sihvakas

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu ütles Kuusemäe talu perenaine Juta Velleram, valvavad novembri lõpuni Tartu tänavust jõulupuud (keskel) puuriidapokud.
Nagu ütles Kuusemäe talu perenaine Juta Velleram, valvavad novembri lõpuni Tartu tänavust jõulupuud (keskel) puuriidapokud. Foto: Sille Annuk

Kui varasematel aastatel on Tartu jõulupuuks valitud pigem lühem ja hästi laia võraga kuusk, siis tänavu tuuakse raeplatsile jõuluaega ilmestama kõrge ja kitsa võraga puu.

Linna haljastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf ütles, et tänavu saadeti linnale kuusteist pakkumust, mis on enam-vähem sama palju kui varasematel aastatel. «Pakkumisi oli mitmest maakonnast. Isegi Võrumaalt, aga põhiliselt ikka Jõgeva-, Põlva- ja Tartumaalt,» sõnas ta.

Foto: TPM

Võitjaks valiti kuusk, mis kasvab Kambja vallas Ivaste külas Kuusemäe kinnistul. «Lepingule on alla kirjutatud, praegu otsime kuuse toojat ja paigaldajat,» lausus Kiudorf.

Looduses on kuusepuu umbes 20 meetrit kõrge. «Püüame ta tuua raeplatsile maksimaalse pikkusega. Ta on erakordselt kitsa võraga ja väga kõrge. Hoopis teistsugune kui varasemad,» tõdes Kiudorf. Kuuse vanust ei julgenud ta pakkuda.

Kuusk asub Kuusemäe talu maadel väikese künka otsas. «Kui ilmad ei soosi, siis võib-olla tekib äratoomisega natuke probleeme, aga tõenäoliselt saab lisatehnikaga treileri sinna ära sikutatud,» arvas Kiudorf.

Jõululinna sobilik

Linnakujunduse vanemspetsialisti Erge Jõgela sõnul langes valik Kuusemäe talu kuusele just seetõttu, et see oli ilus, pikk ja tihe. «Ta oli hästi sihvakas ehk täpselt selline, nagu me soovisime,» lausus ta.

Viimane valik tehti kolme puu vahel, millest üks asus Tartu linnas. 

«See oli serbia kuusk ning kuna tegu oli hõbekuusega, siis me arvasime, et see on äkki liiga julge valik. Kolmas puu oli meie hinnangul ehk veidi liiga matsakas. Me otsisime kujult sellist, mis sobiks meie selleaastase jõululinnaga,» põhjendas Jõgela valikut.

Kuusemäe talu perenaine Juta Velleram ütles Tartu Postimehele puud näidates, et tunneb südames rõõmu. «See on ikka suur au, kui tartlased jõuluajal meie kuuske imetlevad. Eks ühelt poolt on ju natukene kahju ka, olen harjunud seda puud kogu aeg köögiaknast vaatama, aga teisalt on see ju hea võimalus nii paljudele rõõmu teha,» rääkis ta.

Pere ühine otsus

Perenaise sõnul sai määravaks seegi, et kuusk asub taluhoonetele küllalt lähedal ning varjab suvel kasvuhoone eest päikesevalgust. «See oli pere ühine otsus, sest me leidsime, et kui temast ei saa jõulupuud, siis tuleks ta nagunii maha võtta. Siit käib tuul iilidena läbi ning kukkudes võib ta meil palju pahandust teha,» rääkis Velleram.

Suure tõenäosusega on looduslikult kasvama läinud kuusk 40–50 aastat vana. Täpse vanuse saab lugeda aastarõngastelt pärast puu mahasaagimist.

Tartust umbes 40 kilomeetri kaugusel asuv kuusk tuuakse Tartusse 28. novembril ning lööb jõuluehteis särama esimesel advendil ehk 3. detsembril.

Tänavune jõuluaeg toob lisaks kuusele raeplatsile valgusküla, mis koosneb seitsmest suuremast ja pisemast klaaspaviljonist. Valguskülas toimub heategevusmüük ja jõululaat, loetakse muinasjutte ning peetakse jõuluvanade talimängud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles