Tartus algavad ettevalmistused uudismaa üleskündmiseks

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Sel kuul, heal juhul aga juba käesoleval nädalal algab Hiinalinnas Lehe tänava lõpus tartlaste maheaia naabruses suur võsalõikus. Kõrge tihe võpsik kaob sealt ligi 3,5 hektarilt.

«Nii oleme esialgu plaaninud,» ütles Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg.

Prügimäed vähenevad

Sellele 3,5 hektarile on kavandatud asendusmaa potipõllumeestele, kes on aastakümneid tegutsenud Põhja puiestee lõpus.

Foto: Graafika: Artur Kuus

Asendusmaa idee hakkas idanema kevadel Hiinalinnas lõõmanud tulekahjude pärast, mille tõttu jättis elu eakas naine ning hävis mitukümmend isetekkelist aiamajakest. Ning et kunagi peaks neilt aiamaadelt läbi minema Põhja puiestee pikendus, ongi linnavalitsus alustanud asendusmaa ettevalmistamist neile potipõllumeestele, kes soovivad lähiaastatel oma majapidamise uudismaale kolida.

«Laseme seal võsa maha võtta ja kraavid korda teha,» rääkis Madis Tammeorg. «Kui ilm lubab, tahame tänavu üles harida ka ühe maatüki.»

Asendusmaa ettevalmistamiseks korraldatud hankel tegi parima pakkumuse OÜ Nivoo, millega eile oli leping veel sõlmimata. Tartu linnavolikogu eraldas teisest lisaeelarvest asendusmaa ettevalmistamiseks 30 000 eurot, kuid Madis Tammeoru sõnul on hanke võitja valmis töö odavamalt tegema.

Lisaks eraldas linnavolikogu teisest lisaeelarvest 50 000 eurot Hiinalinnast osa suurte prügimägede kaotamiseks. 

Võsalõikus jätkub

Ka Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonnal on tuleval aastal kavas Põhja puiestee kortermajade ja potipõllumeeste asumi vaheliselt ligi neljahektariselt alalt võsa maha võtta. 

Seal asusid nn Soome majakesed, kus nõukogude ajal elasid Raadi sõjalennuväljal teeninud punakotkad. «Linn pole sealt seni võsa suurelt maha võtnud,» ütles Tartu linnavalitsuse linna­varade osakonna majandamisteenistuse vanemspetsialist Marje Kibal. «Nüüd on plaanis suurem töö, jätame sinna ainult jämedad puud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles