Emajõgi andis tänava tagasi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Vana-Ihastes asuv Ranna puiestee 4. mai õhtul.
Tartus Vana-Ihastes asuv Ranna puiestee 4. mai õhtul. Foto: Risto Mets

Kolm nädalat tagasi sundis Emajõe veetaseme tõus Tartu linnavalitsust sulgema tänavalõiku linna lõunapiiril - Ranna puiesteel. Nädalavahetusel taandus jõgi autoteelt, paar päeva oodati kruusa tahenemist ning nüüd on liiklus taas avatud.


Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et täna-homme peaks vesi kaduma ka Ihastet ja kesklinna ühendavalt uuelt kergliiklusteelt. Hoiatusmärgid jäävad esialgu siiski välja, sest teetamm on pehme ning tänavapuhastustehnikat see veel ei kannata.

Värsket asfaldit katab esialgu luha pealt teele uhutud sodi ning sellel liikumine pole soovitav.

Suurveest tingitud kahju ei ole linnavalitsus esialgu kokku löönud. Ka tänavu tuleb põhjalikumalt puhastada kõnniteid, kuhu jõgi kandis liiva ja sodi. Taas tuleb taastada Supilinna kaldakindlustust, kuna jõgi räsis sedagi.

Supilinna kraavi kogunenud vett tuli jõkke ümber pumbata kokku neljal korral. Suur abi oli mullu suvel Supilinna kraavi ja jõge ühendavale truubile paigaldatud regulaatorist, kinnitas Haak.

15. aprillil sulgesid päästjad ja kaitseliitlased liivakottidega Dendropargi ja Supilinna vahelise kraavi. Tuleval nädalal on plaanis kotid kraavist välja õngitseda ning nende sisu puistatakse Vabaujula rannale täiteks.

Kaks korda päevas pumbati vee maksimumtaseme ajal vett Liiva tänava jõepoolsest otsast. et kevadveed ei uputaks seal asuvaid elumaju.

Emajõe tänavukevadine maksimaalne veetase jäi 315 sentimeetrit kõrgemale hüdroloogide kokkuleppelisest nulltasemest. Viimastel nädalatel on jõgi taandunud ning Tartu kesklinnas asuva mõõteautomaatika näidu järgi, mis on 273,5 sentimeetrit üle mõõdulati nulli, langenud 41,5 sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles