Insuldi sümptomite tundmine võib päästa elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuldi sümptomite tekkimisel tuleb tegutseda väga kiiresti.
Insuldi sümptomite tekkimisel tuleb tegutseda väga kiiresti. Foto: Shutterstock

Oktoobri lõpus tähistati kogu maailmas insuldipäeva juhtimaks tähelepanu raskele haigusele, mille tõttu sureb Eestis üle 800 inimese aastas. Insult tekib äkki ning sümptomite äratundmine ja kiire sekkumine võib päästa elu.

Insult on äge haigus, millesse haigestub Eestis ligi 5000 inimest aastas. Insuldi üks põhjusi on ajuveresoone lõhkemine, mis tekitab ajus verevalumi.

Võimalik ennetada

Enamik insulte on aga põhjustatud ajuveresoone ummistusest verehüübe ehk trombi tõttu – seda kutsutakse ajuinfarktiks.

Veresoone ummistumise tagajärjel jääb osa ajust hapniku ja toitaineteta, mistõttu närvirakud saavad kahjustada ja hävivad juba mõne minuti jooksul.

Kuna aju kontrollib ülejäänud keha tegevust, mõjutab ajukahjustus terve keha tööd. Näiteks kui kahjustada saab ajuosa, mis kontrollib meie näo miimikat, tekib suunurga allavajumine. Kui kahjustus on piirkonnas, mis vastutab käe ja jala liigutamise eest, tekib jäsemete nõrkus ehk halvatus. Kahjustada võivad saada ka teised ajuosad, näiteks need, mis kontrollivad rääkimist, nägemist, tasakaalu ja mälu.

Insulti võib haigestuda meist igaüks. Aga insulti saab ennetada, kui loobuda suitsetamisest, alkoholist, süüa tervislikku toitu, olla füüsiliselt aktiivne. Insuldi tekkimist soodustavad paljud haigused ja tegurid, mida on võimalik ravida. Nendest tähtsamad on kõrge vererõhk, suur vere kolesteroolisisaldus ja kodade virvendusarütmia. Viimane on üks südame rütmihäireid, mis on ligi kolmandiku ajuinfarktide põhjuseks. Seda tüüpi insult on väga raske, sest virvendusarütmia tõttu südamest valla pääsenud verehüüve ummistab tavaliselt suure ajuveresoone, põhjustades sellega ulatusliku ajukahjustuse.

Mida tähele panna

Insuldi sümptomid tekivad äkki ja võivad inimestel olla erinevad. Ingliskeelne sõnakombinatsioon F.A.S.T. (vt infokasti) aitab peamisi insuldile iseloomulikke sümptomeid ära tunda ja nende ilmnemisel tegutseda.

Enda puhul tasuks jälgida järgmisi sümptomeid: järsk tuimus või nõrkus, eriti ühel kehapoolel; järsult tekkinud probleemid rääkimisel või kõnest arusaamisel; järsult tekkinud probleemid nägemisega, kahelinägemine; järsult tekkinud probleemid kõndimise või tasakaaluga; järsk pearinglus või äkiline suur peavalu teadaoleva põhjuseta.

Kiirabi toimetab insuldi tunnustega inimese kiiresti haiglasse, kus vastunäidustuste puudumisel on 4,5 tunni jooksul haigestumise algusest võimalik veresoont ummistav verehüüve ravimiga lahustada. Isegi kui sümptomid kaovad, on tingimata vaja arsti poole pöörduda.

Janika Kõrv on Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog.

F.A.S.T (eesti k kiire)

Abiks insuldi ära tundmisel

  • NÄGU (inglise k face, F): kas patsiendi üks näopool või suunurk on alla vajunud? Kas ta saab naeratada?
  • KÄED (arms, A): kas patsient saab mõlemat kätt tõsta ja neid üleval hoida?
  • KÕNE (speech, S): kas patsiendi kõne on segane?
  • AEG (time, T): selliste sümptomite ilmnemisel tuleb kiiresti tegutseda. Helistage viivitamatult telefonil 112. Kui see ei ole võimalik, viige patsient kiiresti haiglasse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles