Paul Neitsov unustab kitarrimängu ajal hingamise

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Neitsov andis soolokontserdi Tartu kristlikule noortekodule kuuluvas Bergmanni villas.
Paul Neitsov andis soolokontserdi Tartu kristlikule noortekodule kuuluvas Bergmanni villas. Foto: Sille Annuk

Kitarrist Paul Neitsov avas Jaama tänavas Bergmanni villas, mis praegu kuulub Tartu kristlikule noortekodule, kodukontsertide sarja „Muusika Jaamas“. Ta mängis lugusid enamasti popiklassikast, aga üsna alguses kõlas ka „Ukuaru valss“, kusjuures sageli hoidis ta pillimängu süvenedes hinge kinni.

Kahe poolega kontserdile lisas Paul Neitsov vaheldust jutuga. Nii näiteks meenutas ta, et Arvo Pärt kirjutas „Ukuaru valsi“ klaveripalaks ning kui helilooja kuulas selle esimest töötlust, mille tegi Indrek Kalda, ja salvestamist, ei olnud see talle üldsegi meeldinud.

Eric Claptoni loo „Tears In Heaven“ ette käis lugu sellest, kuidas Paul Neitsov kohtus aprillis Tallinnas Nordea kontserdimajas Tommy Emmanueliga ja kuidas maailmakuulus kitarrist kirjutas noorele tartlasele kitarri küljele suurte tähtedega ingliskeelse sõna breathe (hinga). „Ta nägi, et kui ma mängin, unustan vahepeal hingamise, aga nii võib hapnikupuudus tekkida,“ ütles Neitsov.

Emmanuel märkas Neitsovit tema heliproovi kuulamas ja kutsus noore muusiku endaga koos midagi mängima. Nad valisid kõigepealt Eric Claptoni tuntud kitarriloo „Tears In Heaven“, sest parajast ratastooli tarvitav kehva tervisega Clapton on Emmanueli hea sõber.

„Mängida nii suure muusikuga ühel laval oli väga inspireeriv kogemus, ma mängin nüüd seda lugu teile ka,“ ütles Neitsov.

24-aastane Karlova elanik Paul Neitsov andis kontserdi kitarril ilma, et oleks kasutanud efektiplokke. Kitarr oli juhtmega ühendatud vaid pisikese võimenduskasti külge. Bergmanni villa suures toas oli kohti umbes 20 kuulajale ja peaaegu kõik kohad olid hõivatud. Mitmed neist, kes olid publiku hulgas, on seotud Tartu kristliku noortekoduga.

Noortekodu juhataja Kristjan Pallav rääkis, et ta oli viimati Paul Neitsovi kontserdil umbes aasta tagasi ja et ta nautis seekordsest kontserdist iga hetke.

Kontserdisarja „Muusika Jaamas“ algataja Kaisa Lillepuu on nii nagu Paul Neitsovgi lõpetanud hiljuti Elleri kooli, kuid lauljana. Praegu töötab ta lisaks laulmisele ka noortekodu kasvatajana.

Sarja järgmise kontserdi täidab detsembris Kaisa Lillepuu Group, kuupäev ei ole veel teada. Esialgu on kavas korraldada sarja kontsert kord kuus. Piletitulu läheb noortekodu muusikaprogrammi toetuseks.

„Meil on hästi kultuurikeskne asenduskodu,“ ütles noortekodu juhataja. „Kõikvõimalikke tegevusi ja ansambleid, kus lapsed mängivad, on palju. Nende tegevuse toetamiseks on kontserdisari väga kena ja tänuväärne ettevõtmine.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles