Aivar Soobi ajastu Tartu vallas tõenäoliselt lõpeb (3)

Johannes Voltri
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Soop (paremal) kohtusaalis 1. novembril, mil ta süüdi mõisteti.
Aivar Soop (paremal) kohtusaalis 1. novembril, mil ta süüdi mõisteti. Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeval Tartu maakohtus korruptsiooni eest tingimisi karistuse saanud Tartu vallavanemal Aivar Soobil puudub oma valimisliidus vajalik toetus, et vallajuhina soovi korral jätkata. Selline võimalus tal aga oleks, kuna mees plaanib kohtuotsuse edasi kaevata.

«Plaanis on praegu küll, jah,» vastas ligi 24 aastat Tartu valda juhtinud Aivar Soop Tartu Postimehe küsimusele, kas ta kavatseb süüdimõistva kohtuotsuse edasi kaevata.

Olgugi, et kohus võttis Soobilt õiguse töötada kolme aasta jooksul vallavanemana või ühelgi teisel avaliku võimuga seotud juhtival ametikohal, lubaks kohtuotsuse edasikaebamine Soobil siiski Tartu vallavanemaks tagasi kandideerida. Seda, kas ta vallavanemaks tagasikandideerimist kaalub, ei osanud Soop veel öelda.

Heaks kiita või maha laita

«Tänu Soobile ehitati Vana-Narva maantee, tänu Aivar Soobi taganttõukamisele ehitati Eesti Rahva Muuseum Raadile,» kommenteeris vallavolikogu liige Margus Pärsik.

Kui Aivar Soop peaks soovima vallajuhina jätkata, sõltub kõik juba Tartu vallavolikogust, kes tema kandidatuuri kas heaks kiidavad või maha laidavad. Määrav roll on siinkohal Soobi juhitud Kohaliku Elu valimisliidul, mis sai kohalike omavalitsuste valimistel absoluutse enamuse ehk 16 kohta 25-st. Võimalus, et sotsiaaldemokraadid ning saadikud valimisliidust Ühtne vald ja Korruptsioonivaba Tartu Vald Soobi kandidatuuri toetaks, on õhkõrn.

Äsja uue Tartu vallavolikogu esimeheks valitud ning Kohaliku Elu valimisliitu kuuluv Üllar Loks ütles, et temale teadaolevalt Soop tõenäoliselt vallavanemaks tagasi ei kandideeri, ühtlasi ei oleks see tal ka sobilik. «Minu isiklik arvamus on, et tal oleks mõistlik tagasi tõmbuda,» ütles Loks.

Samal meelel olid ka samasse valimisliitu kuuluvad volikogu aseesimees Vahur Poolak ja endine Tabivere vallavanem Tarmo Raudsepp. Poolak sõnas, et kuigi Soop on väga pädev vallajuht, oleks tema jätkamine Tartu maakohtu otsuse valguses taunimisväärne. «Eks see nii ja naa asi on, ega see ikka täitsa õige asi ei oleks,» arvas Raudsepp ning lisas, et mainekahju on vallale juba tehtud.

Sarnaseid arvamusi evisid ka Kohaliku Elu nimekirjas vallavolikokku valituks osutunud Jaana Puur, Jaanus Robi, Tiit Sangla ja Aune Sepp.

Üheteistkümnest Kohaliku Elu valimisliitu kuuluvast vallavolikogu liikmest vastas vaid kolm saadikut, et Aivar Soobil oleks sobilik tagasi Tartu vallavanemaks kandideerida.

«Viimase 25 aastaga on vald astunud kümme sammu edasi võrreldes teistega. Kui Luunja vallas on iga ühe või kahe aasta tagant vallavanemale umbusaldusavaldus esitatud, kõik seisab, kõik sureb, siis meie vald on väga heal järjel. Tänu Soobile ehitati Vana-Narva maantee, tänu Aivar Soobi taganttõukamisele ehitati Eesti Rahva Muuseum Raadile,» kommenteeris teemat vallavolikogu liige Margus Pärsik.

Volikogu liikmed Vahur Kerge ja Külli Suvi olid arvamusel, et kuna Soop kavatseb Tartu maakohtu otsuse edasi kaevata ning lõplik kohtuotsus pole veel jõustunud, siis peaks teda praegu käsitlema veel süütuna.

Seetõttu ei näinud nad võimalikku probleemi ka selles, kui Soop vallajuhtimist jätkata otsustaks. «Mina ootaks igasugused kohtuotsused ära ja siis on näha, kas valla maine on kahjustatud või mitte,» kommenteeris Suvi.

Ei kommenteeri

Volikogu liige Valentina Aman ei osanud teemat kommenteerida, Elle Kaljurand aga ei soovinud teemat kommenteerida. Kohaliku Elu nimekirjas kandideerinud Marike Adamka, Alo Ainomäe ja Vahur Jursiga ei õnnestunud Tartu Postimehel aga ühendust võtta.

Praegu on valimisjärgse tava kohaselt vallavalitsus esitanud volikogule tagasiastumispalve ning formaalselt on ka Aivar Soop vallavolikogu liige. Volikogu aseesimehe Vahur Poolaki sõnul astub uus vallavalitsus tehniliselt ametisse alles uuest aastast, seni jätkab vana valitsus veel oma kohustuste täitmist.

Tartu maakohus mõistis kolmapäeval, 1. novembril Aivar Soobi süüdi toimingupiirangu rikkumises ja omastamises ning karistas teda tingimisi ühe aastase vangistusega ühe aasta pikkuse katseajaga, võttes talt ühtlasi õiguse töötada avalikel töökohtadel.

Süüdistuse järgi sõlmis Tartu vallavanem Soop 2013. aasta 14. aprillist kuni 2015. aasta 11. juunini tehinguid sihtasutusega Emajõe Jõeriik, mille nõukogu liige ta ise on. Lisaks süüdistatakse vallavanemat selles, et aastatel 2013 ja 2014 tankis ta ebaseaduslikult oma isiklikku sõiduautosse ning kanistritesse rohkem kui 200 euro eest kütust Tartu valla kütusekaardiga, jättes kulu vallale katmata. Hiljem otsustas Soop tangitud kütuse vallale osaliselt hüvitada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles