Gildi galeriis näeb muinasjutte seinal

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Made Balbati illustratsioonid Gildi galeriis.
Made Balbati illustratsioonid Gildi galeriis. Foto: Kristjan Teedema

Gildi galeriis on sel kuul näha raamatukujundaja ja graafiku Made Balbati värvi- ja fantaasiarohkeid pilte, mis toovad meelde ühe või teise raamatu, kust oleme lastele lugusid või muinasjutte ette lugenud.

Nii on näitusel eksponeeritud illustratsioonid Olivia Saare lasteraamatutele «Edev nina» ja «Hiirepoiss Krips ja rotipoiss Kraps», Salme Ekbaumi «Siniste silmadega lumememm», Marta Sillaotsa «Lugu vana kana kolmest tütrest» ning TEA kirjastuse Kuldraamatute-sarjas ilmunud teoste illustratsioone.

MADE BALBATI illustratsioonid.
MADE BALBATI illustratsioonid. Foto: KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS

Kõik illustratsioonid on loodud digitaalselt ning näituse tarvis on need trükitud lõuendile.

Made Balbat on sündinud 1960. aastal Tallinnas ja elab seal praegugi. Gildi galeriiga seob kunstnikku ammune sõprus, kuna tartlased tunnevad hästi ta käekirja ja tulevad ta teoseid nimme otsima.

Galerist Roosi Pedassaar hindab ka ise väga Made Balbati naiselikku ja tundlikku meelt, mis väljendub nii lasteraamatute illustratsioonides kui ka ta graafilistes lehtedes – need on teostatud peamiselt kuivnõela, ofordi või akvantina tehnikas. Võib öelda, et Made Balbati graafikas figureerib sagedasti just muusa, armastuse ja truuduse teema.

Kunstnik on osalenud paljudel illustratsioonide näitusel nii kodu- kui välismaal ning ta on kujundanud ka hulgaliselt raamatukaasi – tuntumad sarjad neist on «Põhjamaade romaan» ning «Nüüdisromaan».

MADE BALBATI piltide näitusesein Gildi galeriis.
MADE BALBATI piltide näitusesein Gildi galeriis. Foto: KRISTJAN TEEDEMA/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles