Kellamängukõla ulatub kodulinnast kaugemale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Tooming
Mari Tooming Foto: TPM

Taevaliku kõlavärvinguga Tartu Arsise kellade kooli tüdrukute ansambel esineb reedel kodulinna Peetri kirikus. Suvel ootab tartlaste käsikellade mängu Toronto Peetri kirik.


Tartu Peetri kiriku vaba sissepääsuga kontsert 6. mail kell 19 on koostatud emadepäeva silmas pidades. Kellade kooli tüdrukute ansambliga koos esinevad solistidena viiuldaja Hains Tooming ja saksofonist Hendrik Lang.

«Kuulda saab väga ilusat kellamuusikat,» ütles dirigent ja õpetaja Mari Tooming . «Mängime ka Schuberti «Ave Mariat», samuti meie kaasaegseid kellalugusid.»

Järgmine käsikellade muusika kontsert on 3. juunil Athena keskuses. Kellade kooli 10. aastapäeva puhul esinevad Tartu kellade ansambel ja Arsise kooli esimese kursuse mängijad. Samal kontserdil tuleb esitusele kava, millega tartlased sõidavad Kanadasse.

Reis ookeani taha

Kümnepäevase reisi ookeani taha maksavad suuresti kinni lapsevanemad, kuid on ka toetajaid. Kontserdireis on kellamängijatele suur saavutus, sest keegi neist ei ole varem välismaal esinemas käinud.

Selle taga on õpetaja Toominga head suhted Kanada eestlastega. Lisaks Toronto Peetri kirikus esinemisele on kavas anda kontserte mujalgi. «Püüame mängida ka eesti muusikat,» lisas ta.

Tartu Arsise kellade kooli juhataja Made Kudu sõnul on tartlastele samuti tähtis rahvusvaheline käsikellamuusika festival juuni lõpul Tallinnas. Esimene festival oli möödunud aastal Pärnus, aga seal osalesid põhiliselt mängijad Eestist.

Seekord tuleb eestlaste, soomlaste ja lätlaste kõrvale tipptasemel kellamängijaid ka USAst, Jaapanist ja Inglismaalt. Tartust osaleb kaks ansamblit. Muu hulgas on kavas töötoad, kus oma oskusi annavad edasi kellamuusika korüfeed, näiteks dirigent Jim Meredith ja ameeriklastest käsikellamängijad ansamblist Sonos.

Kümme aastat

Tänavu oma 10. aastapäeva tähistavas Tartu Arsise kellade koolis on praegu pea sada õpilast. Made Kudu sõnul on tendents, et viimastel aastatel on kooli astujaid olnud vähem kui varem. «Arvan, et see on seotud masuga,» ütles ta. «Meil on ju ikkagi õppemaks.»

Kool tegutseb järjepidevalt samades ruumides Tähe 101. Sinna suunduvad 20. mail needki seitsme- kuni kümneaastased, kes tahavad hakata kellamängu õppima. Samal ajal on katsed Arsise kellade koolis Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles