Lavastajat võlub naiste võitlus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Hovenbitzer vastas küsimustele Vanemuise väikese maja laval, taustaks Roy Spahni kujundus.
Roman Hovenbitzer vastas küsimustele Vanemuise väikese maja laval, taustaks Roy Spahni kujundus. Foto: Sille Annuk

Kuigi saksa lavastaja Roman Hovenbitzer kannatab õietolmuallergia käes, toob ta täna rõõmsal meelel Vanemuises vaatajate ette Gaëtano Donizetti ooperi «Maria Stuarda». Heas tujus oli ta ka eile intervjuud andes.


Mida näeb ooperihuviline teie lavastuses?

Inglise kuninganna Elizabeth I ja Šoti kuninganna Mary Stuart ei ole tegelikult kunagi kohtunud, nende kohtumine on Friedrich Schilleri väljamõeldis.

Laialt tuntud on suured võitlused vendade vahel – näiteks Kain ja Abel, Romulus ja Remus. Elizabethi ja Mary vastasseis on ainuke naistevaheline võitlus, mis on ooperiks saanud.

Meid huvitab, kuidas nad teineteist nägid. Nad erinesid täielikult. Elizabeth elas ainult selleks, et valitseda, lapsi tal ei olnud, ta oli üksildane. Seevastu Maryl oli kirev elu ja lapsed, tal oli armastust enam kui küllalt. Ma loodan, et selline vastasseis teeb loo võluvaks.

Kuidas te kirjeldate Gaëtano Donizetti muusikat, mille ta on kirjutanud ooperiks «Maria Stuarda»?

Muusika on uskumatult hea. Mind huvitab selles eriti kergelt irooniliste ja suurte pateetiliste hetkede kiire vaheldus.

Rõõmu teeb ka see, et koostöös Mihkel Kütsoniga kõlab iga takt elavalt, lennukalt, emotsiooniderohkelt. Seda ooperit oleks muidu igav kuulata.

Kuidas jäite rahule Vanemuises teie lavastatud, Tarmo Leinatamme muusikaliselt juhitud ja sügisel 2009 esietendunud muusikali «Ämbliknaise suudlus» vastuvõtuga?

Hoidsin Tarmo Leinatamme ja Molinat mänginud Lauri Liiviga sidet.

Mind vaimustas, et mu abikaasa, kes saabus muusikali esietendusele, võttis lennuväljal takso, mille juht rääkis talle sellest lavastusest. Nii et muusikal ja selles esile tõstetud homoseksuaalsuse teema ei huvitanud ainult teatraale, vaid avaldas muljet laiemalt.

«Maria Stuarda» lavastamise ajal nägite nii suuri lumehangesid kui ka puude lehtimist. Millise mulje on teile jätnud kevade tulek Tartusse?

Mul on kahjuks õietolmuallergia. See teeb mulle alati kevade saabudes suurt muret, eriti siis, kui kased õitsevad.

Aga sellest hoolimata on Tartu tore linn, iseäranis päikesepaistes.

Ja vapustavalt huvitav oli näha, kuidas tudengid vana kombe kohaselt mingites kastides külma jõkke lendasid.

Ooperi esietendus

• Täna esietendub Vanemuise väikeses majas Gaëtano Donizetti «Maria Stuarda».

• Lavastaja Roman Hovenbitzer, muusikajuht Mihkel Kütson, dirigent Lauri Sirp.

• Osades Aile Asszonyi (Estonia) või Alla Popova, Karmen Puis, Valentina Kremen, Oleg Balašov (Peterburi Maria teater), Atlan Karp ja Märt Jakobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles