Jooksumaraton viib ööpimeduses seiklema

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal võttis esimesest ööjooksumaratonist Käärikul osa 175 inimest.
Eelmisel aastal võttis esimesest ööjooksumaratonist Käärikul osa 175 inimest. Foto: Erakogu

Kui mõni päev tagasi oli Otepääl Käärikul Kekkose rajal veel lund, siis tänaseks on lumi muutunud veeks ja muld poriks. Rajaolud on seal täpselt sellised, nagu teise ööjooksumaratoni korraldajad lootsid, ehk mudased ja rasked. 

Kui eelmisel aastal sai rada läbida ka suuskadega, siis homme on Kekkose rada ainult jooksjate ja kõndijate päralt, kes saavad valida võistlemiseks 14, 28 või 42 kilomeetri pikkuse distantsi ehk maratoni. Neil, kes valivad kõige pikema raja, tuleb joosta kolm ringi ja silmitsi seista umbes 850 tõusumeetriga. Start antakse kell 17. 

Positiivne tagasiside

Laupäevase mõõduvõtu teeb tavalisest jooksuvõistlusest erilisemaks see, et võistlejatel on kaasas pea- või taskulambid. 

Ööpimeduses aitavad võistlejatel õigel teekonnal püsida nelisada rajal paiknevat posti, mis on helkurribaga tähistatud. Lisaks on rajal kilomeetripostid. 

Võistluse ühe korraldaja Andres Lauri sõnul otsustas MTÜ Suusahullud ürituse teist korda ette võtta, sest eelmisel aastal sai ööjooksumaraton osavõtnutelt väga palju positiivset tagasisidet. Mullu oli samal ajal külm ja lumi maas. Laur meenutas, et temperatuur langes võistluse ajal kaheksa kraadi.

Kõige kiiremini läbiti mullu maraton ajaga 3.18.55. Laur ütles, et tavalisest ekstreemsemates oludes jooksnud inimesed tõid toona välja, et energiat kulus raja läbimiseks 30–40 protsenti rohkem kui asfaldil maratoni joostes. 

Praeguseks on end võistlusele kirja pannud 175 inimest, kellest suurem osa suundub 14 kilomeetri pikkusele distantsile, paarkümmend jooksjat on registreerinud end maratonile. 

Sügisene aeg on märg, mistõttu soovitab Laur neil, kes läbivad rohkem kui ühe ringi, kaasa võtta teine paar spordiriideid. Toituda tuleks aga harjumuspäraselt ja rajal olles tuleks jooksjatel toitlustuspunktidest energia saamiseks kaasa haarata banaani, leiba ja kurki ning juua piisavalt vett.   

Mobiil kaasa

Teekonnale tuleb kaasa võtta mobiiltelefon, et korraldajad saaksid vajaduse korral võistlejaga ühendust võtta, kui ta on liiga kauaks rajale jäänud. Eelmisel aastal läks üks inimene teel kaduma, kuid hiljem õnneks ilmus ise välja. 

«Tuli välja, et ta läks varem sauna, kui jõudis teise ringi ära lõpetada. Saunalavalt leidsime ta pärast üles,» meenutas Laur. 

Ööjooksumaratonile saavad kõik veel kohapeal registreeruda. Värskes õhus aega veetma ootavad korraldajad kõiki kõndijaid ja jooksjaid, kes tunnevad rõõmu metsas ja vabas õhus liikumisest. Kaasa võib võtta ka neljajalgse sõbra. 

Spordisõbrad jooksevad, number rinnal, ja finišis saab igaüks kirja tulemuse ning kaela medali. 

Korraldaja ütles, et rekordeid püstitama on oodatud kõik, kuid eelmise aasta näitel julgeb ta öelda, et enamik osalejaid tuleb rada läbima ning nautima seda, mida on öisel Kekkose rajal pakkuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles