Kunstnik improviseerib linna kaardiga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus asub Spark Demo, Ettevõtlusküla, Makerlabi ja kohviku Spark vahel pikas ruumis.
Näitus asub Spark Demo, Ettevõtlusküla, Makerlabi ja kohviku Spark vahel pikas ruumis. Foto: Kristjan Teedema

Tartu üks hooneid, kus töötavad sädeleva mõttetegevusega inimesed, asub Narva maantee ääres, viie minuti kaugusel raeplatsist. Maja peale on suurelt kirjutatud Spark. Kunstnik Markus Kasemaa on sealsesse galeriisse, mis asub Spark Demo, Ettevõtlusküla, Makerlabi ja kohviku Spark vahel, pannud välja pilte, mille aluseks on kartograafia.

Kasemaa on võtnud linnade kaardid ning neid arvutis töödelnud ja/või tinti ja akvarellvärve kasutades lisanud oma mõtteid. Niimoodi valminud teoseid nimetab ta improdeks ehk improvisatsioonideks.

Üks sari selliseid improsid, kus on seitse pilti, on tuginenud Tartu kaardile sellistes piirides, nagu see oli enne haldusreformi. 

Markus Kasemaa kaks joonistust sarjast «Impro Tartu kaardiga».
Markus Kasemaa kaks joonistust sarjast «Impro Tartu kaardiga». Foto: Erakogu

Vastasseinas leidub üks teadusajakirja Nature esikaanele läinud Kasemaa täiendustega maailmakaart – seda seoses tartlastest geeniteadlaste saavutustega. Näha saab ka kunstilise kujunduse saanud Maltat ja Pärnut.

Mõne pildi puhul on ta oma veebilehte teinud videojäädvustuse sellest, kuidas impro on valminud. (Üks vahva video on Tartust, mis osutub ufoks: kui joonistus valmis, lendab see minema ja jätab kaardile suure valge laigu.)

Sparki näitused

Valiku teoseid seeriatest «Figuraalkaardid» ja «Spark» on Kasemaa pannud veebi: m.art.ee/maps. Veebis asub ka tema samateemaline kunstikino: http://m.art.ee/tube/maps.

Näituste eest Sparkis hoolitseb kunstnik Tea Lemberpuu, kellel on samas majas teisigi ülesandeid ning kes kõlavalt galeriiks praeguse näituse ruumi küll ei nimeta.

Markus Kasemaa teoste väljapanekule on sealsamas eelnenud tänavu kevadel Margus Meinarti abstraktsioonide näitus. Lemberpuu sõnul on ta korraldanud kunstiväljapanekuid sellesse ruumi majaliste igapäevast tööd ja elu rikastama. Et Spark muutub ja kasvab kiiresti, võib väga kergesti juhtuda, et praegune nn galerii saab teise funktsiooni.

Kasemaa teoseid saab praegu vaadata ka ERMi tagumises kohvikus, need kuuluvad palju ringi rännanud sarja «Figuurid 1».

ERMis, Austrias, Pärnus

Pärnu kaardi improdest tuleb näitus Estonia spaa konverentsiruumides. Peagi ootab kunstnikku ees Austrias Krems: 24. novembril avatakse sealses Daliko galeriis Eesti graafika ülevaatenäitus «Eesti loodus – must ja valge», mis jääb sinna 15. detsembrini.

Ajakirjanik teeb kah kunsti

Markus Kasemaa idee improviseerida kaartidega tundub nii hea, et ma tahtsin kangesti seda ise proovida. Aga joonistada ma ei oska, nii et palusin appi paberitega kunstniku Artur Kuusi.

Toimetuses on suur Tartu kaart. Kui seda silmi vidutades vaadata, tekib selgesti kujutlusse pilt liblikast, kelle ühest tiivast on raskes eluvõitluses osa küljest rebitud. Sellest sai üks joonistus, mida saab siinsel leheküljel vaadata.

Maa-ameti kaardirakendusest paistab haldusreformijärgseid haldusjaotusi, sealhulgas uued Tartu piirid, mis kehtivad 1. novembrist. Kui seda kaarti keerata 90 kraadi päripäeva, ilmub meie linn koos lisandunud maatükiga vaimusilma ette sellistes piirides, mis meenutavad maas istuvat punkarit, kes on põlved tõmmanud kronksu ja hoiab käsi nende ümber. Tagumiku all on tal Kärevere ja jalalabade all Ulila. 

Vana Tartu: rebitud tiivaga liblikas. Haldusreformitud Tartu: istuv punkar.

Raimu Hanson / Artur Kuus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles