Teose avamisel lõhnas kunstimaja ees pitsa

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinal on Vahram Muradyani (keskel) teos, mille esitlemisel olid  abiks Tartu kunstnike liidu kuraator-projektijuht Peeter Talvistu (vasakult), sama liidu esimees Markus Toompere, galerist Indrek Grigor ja kunstnik Margus Lokk. Nad söövad pitsat ja teevad samal ajal selfit.
Seinal on Vahram Muradyani (keskel) teos, mille esitlemisel olid abiks Tartu kunstnike liidu kuraator-projektijuht Peeter Talvistu (vasakult), sama liidu esimees Markus Toompere, galerist Indrek Grigor ja kunstnik Margus Lokk. Nad söövad pitsat ja teevad samal ajal selfit. Foto: Kristjan Teedema

​Tartu kunstimaja eest möödujad on juba mõnda päeva näinud hiiglaslikku pilti koerast, kes hammustab pitsat. See on illustraatori ja kujundajana välismaalgi tuntust kogunud tartlasest kunstniku Vahram Muradyani absurdimaiguline reklaamilaadne teos «Teisipäev», mille ametlik avamine oli sel teisipäeval.

Kuraator-projektijuht Peeter Talvistu tõi avamise alguseks samas majas tegutsevast Opera Pizzast mitu karpi pitsasid. Neist sai osa kohale tulnud kunstiseltskond ja mõni juhuslik möödujagi.

Muradyani sõnul sai asi alguse sellest, et varem oli kunstimaja seinal samas kohas plakat, mis oli juba ajast ja arust, kohati koguni niiskuse, külmumise ja tuule tõttu rebenenud. Selge see, et sinna oli vaja midagi uut.

Vahram Muradyan on Tartu kunstnike liidu liige. Asja liidu juhtidega arutades tekkis mõte, et ta peaks tegema midagi sellist, mis annab peale kunstiliste väärtuste ühtlasi edasi informatsiooni. Talvistuga on tal olnud juttu sellestki, et samale seinapinnale saaks ka edaspidi kunstiteoseid paigutada.

Galeristi selgitus

Vahram Muradyani «Teisipäev» tõstab kunstnike liidu galeristi Indrek Grigori selgituse järgi esile fakti, et teisipäeviti saavad külastajad kunstimajas kunstist puhata ja nautida sealsamas kultuuri asemel ainult kehakinnitust.

«Muradyan kasutab sõnumi edastamiseks tänapäevast interneti meemikeelt ning proovib seeläbi muuta hoonet ennast selfimagnetiks,» lisas Grigor. «Konservatiivsele Tartule omaselt tehakse seda ajal, kui mitmed arvamusliidrid eesotsas Kim Kardashianiga on enesepildistamise möödanikuks kuulutanud.»

Vahram Muradyan on Armeeniast pärit illustraator, kes elab juba pikemat aega Eestis. Tema töid on lisaks eestikeelsele meediale, nagu näiteks Müürileht, avaldatud muu hulgas sellistes väljaannetes nagu The New York Times, Newsweek, The Wall Street Journal ja Adweek.

Teos kaubamaja katusel

Neli aastat tagasi sügisel tegi ta koos Sveta Bogomolovaga näituse Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis, kus väljapaneku lõpuks valitses nüüdsele meeldivale pitsalõhnale vastupidine jälk suitsukala hais.

«Ukse taga läbi klaasi ruumi sisse vaataja näeb valge linaga kaetud lauda, mille tagant on justkui peoseltskond lahkunud ja mis on jäänud koristamata,» kirjutas Tartu Postimees 3. detsembril 2013. «Enne näituseruumi sisenemist peab aga huviline endalt tõsiselt küsima, kas ta on valmis roiskuva suitsukala lõhna taluma. Nii et lisaks silmadele saab kunstist osa nina kaudu.»

Samuti on Muradyani ja Bogomolova ühistöös suvel 2009 valminud Tartu kaubamaja katusel monumentaalteos «Linnamets», mida saab vaadata lennukitest ja teistest õhusõidukitest.

Sinna katusele kavandatakse ehitada lisakorrust, mis toob kaasa unikaalse kunstitöö hävingu. Mõneks ajaks pärast uue korruse kerkimist jääb see teos näha vähemalt Google’i kaardirakenduses.

«Teisipäev» on  Tartu kunstimaja fassaadil maikuuni.

Google´i kaardikogu (www.google.ee/maps) näitab Tartus aadressil Riia 1 tegutseva kaubamaja katusel lehtpuu topograafilist tingmärki, mis tähistab lehtmetsa. See on kunstiteos «Linnamets». Samalaadne pilt avaneb maa-ameti geoportaali kaardiserveris.
Google´i kaardikogu (www.google.ee/maps) näitab Tartus aadressil Riia 1 tegutseva kaubamaja katusel lehtpuu topograafilist tingmärki, mis tähistab lehtmetsa. See on kunstiteos «Linnamets». Samalaadne pilt avaneb maa-ameti geoportaali kaardiserveris. Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles