Joel Ostrat: baaris vee pakkumine aitab alkoholiga piiri pidada

, restoraniärimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ligi paarkümmend Tartu baari ja söögikohta võtsid osa äsja lõppenud kampaaniast «Kui võtad, võta vett vahele», mille eesmärk oli edendada vastutustundlikku ja teadlikku alkoholikultuuri Eestis ning vähendada alkoholi liigtarbimisest tekkivaid kahjusid.

Alkoholitootjate ja maaletoojate liidu algatatud kampaaniaga liitumisel said baarid ja toidukohad märgise «Siin tarbitakse targalt 2017», mille kohaselt nõustusid baarid ja toidukohad pakkuma klientidele alkoholi kõrvale joogivett tasuta.

Kuigi nii mõnigi baaripidaja võis liikumisega esialgu mitte kaasa minna kartuses kaotada käivet, on vee joomine baarides peagi nii elementaarne, et baaridel on raske seda tava eirata. 

Tasuta joogivee pakkumine alkoholi kõrvale on meie ühiskonnas teedrajav samm.

On rõõm näha, et nii Tartus kui ka mujal Eestis astuvad baarid, kohvikud ja restoranid üha enam vastutustundliku alkoholitarbimise toetamise teele. Juba praegu oskavad paljud kliendid tasuta joogivett küsida ja baarid seda pakkuda. On vaid aja küsimus, mil see positiivne suund muutub valdavaks.

Vee pakkumine võimaldab meelde tuletada, kuidas juua mõistlikumalt ja mõõdukamalt.

Iga väikegi muutus või liigutus mõtlemise poole, et alkoholitarbimine saab olla mõistlik ja intelligentne tegevus, teeb meid paremaks.

Baaris on lihtne ennast unustada ja harjumus on juba selline, et seal istudes peab pudel või klaas käes olema – see ongi aga koht, kus inimene võib kergesti eksida ja tarbida alkoholi rohkem, kui tahaks või mõistlik on.

Vesi aitab tunda end hommikul pärast pidu tervema ja energilisemana. Vee joomine alkoholi vahele tähendab, et oled värskem, päev on helgem, jõuad kõike teha ning ka järgmist päeva nautida. Selleks ei tohiks aga õhtu jooksul tarbitud alkoholikogus olla kunagi suurem kui joodud veekogus. Pidu ei jää seetõttu pidamata, mitte midagi ei jää tegemata!

Lisaks organismi vedelikupuuduse leevendamisele tähendab vee joomine väikest pausi, mille käigus saab tunnetada piiri ja otsustada, kas on ikkagi soovi juua järgmine klaas alkohoolset jooki või mitte. 

Baaris on lihtne ennast unustada ja harjumus on juba selline, et seal istudes peab pudel või klaas käes olema – see ongi aga koht, kus inimene võib kergesti eksida ja tarbida alkoholi rohkem, kui tahaks või mõistlik on.

Ei tohi olla nii, et alkoholi joome ainult selleks, et purju jääda. Soovin, et alkoholi tarbitaks kultuursemalt ehk mõõdukamalt ja seda nautides. Hindan kõrgelt baarmeneid, kes märkavad vajaduse korral piirata kliendi alkoholitarbimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles