Surm surnuaias püstitas hulga küsimusi, millele pole veel vastust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ootab endiselt kasulikku infot neilt, kes juhtusid esmaspäevast õnnetust pealt nägema.
Politsei ootab endiselt kasulikku infot neilt, kes juhtusid esmaspäevast õnnetust pealt nägema. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeval Raadi kalmistul juhtunud traagiline õnnetus paneb oma erakordsuses paljusid kukalt kratsima. Vastuseta küsimusi on terve hulk. 

Teada on, et 47-aastane pika kogemusega veokijuht tagurdas pärastlõunal rohelist Ragn-Sellsi prügifirmale kuuluvat Scania veokit Narva maanteel paikneva toidukaupluse juurest surnuaias asuvate prügikastide poole. Mees tagurdas, nagu ta oli seda teinud palju kordi varem, kuni ühel hetkel tajus, et masina ratastele jäi midagi ette. Õudusega avastas ta, et see oli inimene.

Erandlik juhtum

Häirekeskus sai teate õnnetusest kella 14.45 paiku. Veoki rataste alla jäänud 62-aastane Kalmistu tänaval elanud mees suri vigastustesse kohapeal. Politseile kinnitas veokijuht, et ta ei näinud tagurdamise ajal kedagi masina taga liikumas ning õnnetus tuli talle suure ehmatusena.

Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust, mida juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur. Küsimusele, kas prügiautol töötas tagurduskaamera ja kas see ka õnnetuse hetkel salvestas, praegu vastust pole. Salvestiselt saaks kontrollida, kuidas hukkunu täpselt tagurpidi sõitnud auto ette sattus või kui kiiresti prügiauto tagurdas. Kas tegemist on kellegi hooletuse või tahtliku tegevusega?

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kauri Sin­­kevicius lausus, et praeguses uurimisstaadiumis on veel vara lõplikke järeldusi teha. Endiselt on oodatud igasugune teave juhtunu pealtnägijailt ja seda saab edastada politsei telefonil 730 8814 või e-kirjaga aadressil louna.ate@list.politsei.ee.

Vahetult pärast õnnetust sündmuspaigale jõudnud mehed pärisid politseilt, kas hukkunu võis olla nende tuttav. Läbi kalmistu sageli kaupluses käivad ümbruskonna elanikud tundsid küsijates ära selle seltskonna liikmed, kellele meeldib kalmistu väravas hauaplaatidel ja kändudel istuda ning õllepudelist rüübata. Kuuldes korrakaitsjatelt, et hukkunu pole nende tuttav, läksid mehed oma teed.

Traagiline vahejuhtum šokeeris surnuaia töötajaid, tõdes Tartu linna asutuse Kalmistu juhataja Enn Veenpere. Midagi sellesarnast pole talle teadaolevalt varem Emajõelinna surnuaedades juhtunud. «Mul on kahju ka sellest autojuhist,» ütles Veenpere.

Mis puudutab poe lähistel aega veetvaid mehi, siis neid ajavad kalmistu töötajad Veenpere kinnitusel pidevalt ära. Paraku tulevad nad mingi aja järel samasse kohta tagasi.

Prügikastid kesk kalmistut

Õnnetus juhtus päevasel valgel ajal laial kruusateel. Prügiauto tagurdas läheduses asuva toidupoe juurest surnuaeda sisse. Umbes saja meetri kaugusel asuvad prügikonteinerid, mida veokijuht pidi tühjendama. Juht lisas politseiga vesteldes sedagi, et kastide tühjendamisele sõites ta tavaliselt ühtegi inimest ses piirkonnas ei näe.

Konteinerid asuvad üsna keset kalmistut. Miks just seal, aga mitte teises kohas, et prügi äraviimiseks ei peaks suure autoga surnuaial sõitma? Veenpere sõnul on see nii olnud juba palju aastaid ja aastaid on ka prügiauto tagurdanud just sinnasamma, kuhu ta tagurdas ka esmaspäeval. 

Võimalust prügikaste surnuaia väravasse kolida ei ole, sest kohe väravast algavad vanad hauad. Aiast väljapoole neid samuti viia ei saa, sest seal on juba kõrvalasuva kaupluse parkla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles