Näitleja Ao Peebule tuli appi vaimolend

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatut esitleb Tiiu Laur.
Raamatut esitleb Tiiu Laur. Foto: Sille Annuk

Vanemuises ligi pool sajandit töötanud näitleja Ao Peep (1947–2011) oleks 17. oktoobril saanud 70-aastaseks. Seda tähtpäeva märkis tema mälestustel põhineva värske trükivärvi järele lõhnava raamatu «Viirastused Aovalgel» esitlus oktoobri viimasel pühapäeval Vanemuise väikese maja ovaalsaalis.

Ao Peebu mälestustrükise on kokku pannud ja välja andnud juba mõnda aega Islandil elanud eesti muusikud Tiiu ja Risto Laur.

Ao Peep aastal 2003 Pagari osas Jaan Toominga lastelavastuses «Kardemoni linna rahvas ja röövlid».
Ao Peep aastal 2003 Pagari osas Jaan Toominga lastelavastuses «Kardemoni linna rahvas ja röövlid». Foto: Ove Maidla

Esimene neist on toimetaja ja teine autor. Tiiu Laur puutus Ao Peebuga lähemalt kokku aastal 2001. Nad mängisid koos Vanemuises lavale tulnud Imre Kálmáni operetis «Bajadeer».

Ao Peep elas Tiiu ja Risto Lauri sõnul aastal 2008 üle elu kõige kurvema sündmuse: ta mattis oma naise Kersti Neeme, kes oli samuti Vanemuise näitleja.

Raamatu tegevus toimubki sügisest 2008 kevadeni 2009. See oli aeg, mil Ao Peebule tulid appi kaunid mälestused esimestest kohtumistest, esmaettevõtmistest, ühistest reisidest ja meeleolukatest vanemuislaste koosviibimistest näitlejapaari kodus Tartus Jannseni tänavas.

«Appi tuleb veel keegi,» lisavad raamatu toimetaja ja autor. «Üks mitte päris tavaline vaimolend, kelle enda kummalisest saatusest moodustub enam kui sajandipikkune ajasild – Menningist suurte sõdadeni, Irdist suure tulekahjuni, Tööpunalipu ordenist suure Eelmäeni, Toomingast tänaste tegijateni … »

Raamatud esitlusel Vanemuise ovaalsaalis.
Raamatud esitlusel Vanemuise ovaalsaalis. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles