Kunstnik kolis Leedumaale elama ja maalis seal Tartu vaateid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Krosmanni parema kõrva juures on maalil Akadeemia tänava vaade, vasak kõrv aga kuulab öist Tiigi tänava lõppu.
Peeter Krosmanni parema kõrva juures on maalil Akadeemia tänava vaade, vasak kõrv aga kuulab öist Tiigi tänava lõppu. Foto: Margus Ansu

Kunstnik Peeter Krosmann on Tartust ära kolinud. Lahkumisele vihjas suvel E-kunstisalongis tema näituse pealkiri «SisseVaadeVälja». Eile avas ta Emajõelinna külastamise ajaks oma ateljees kolmepäevase endise kodulinna vaadete väljapaneku.

«Kui sa Tartust ära kolid, saab see linn kohe armsamaks,» ütles ta. «Ma elan nüüd Kaunases, Leedus. Olen ära olnud kaks kuud. Tartu maalimine muutus seal ootamatult huvitavaks ja põnevaks, ja ma mõtlesin, et teen ühe seeria, aga fotode järgi. Ühtegi natuurist tehtud maali seekord ei ole. Maalisin Kaunases Tartut.»

Uhkeid Emajõelinna vaateid on Krosmann fotoaparaadi sisse ja ka pähe kogunud mitmeid aastaid.

Suvise näituse järg

Mõnes mõttes peab kunstnik ateljeenäitusmüügi maaliseeriat suvise näituse «SisseVaadeVälja» loogiliseks jätkuks.

«E-kunstisalongi näituseks ma käisin natuurist maalimas ja mulle tundus, et mõned Tartu kohad, mida ma olen kogu aeg tahtnud maalida, on mul veel maalimata,» ütles ta. «Aga mulle tundub, et neid kohti on veel.»

Kui Krosmann istus Tartu Postimehele pildistamiseks taburetile ühe seina juurde, astus kärmesti tema juurde ateljees viibinud ema ja soovitas tungivalt pojal sakris juuksed siledaks kammida. Fotograaf palus seejärel kunstnikul sättida ennast nõnda, et tema parema kõrva juurde jäi maal Akadeemia tänava vaatega, vasak kõrv aga asus kuulama öist Tiigi tänava lõppu.

Akadeemia tänavat on kunstnik maalinud õhtupoolse madala päikese valguses. «Tekkis kummaline efekt: peaaegu tähelepandamatu tellisesein Tähe tänava alguses sai päikese peale ja muutus säravaks oranžiks,» meenutas Krosmann. «Kogu pilt on ümber selle oranži üles ehitatud, ülejäänud värvid lihtsalt toetavad oranži.»

Tiigi tänavast on maalile jäänud see kant, kus kunstnik on kunagi elanud. «See on õhtune vaade minu kööktoa aknast,» lisas ta. «Seal on samuti mängus madala päikese fenomen: on peaaegu juba öö ja pilves ilmaga on kõik tume, viimane päikesekiir langeb maja fassaadi otsa peale ja valgustab selle väga kummaliselt välja.»

Krosmanni suvist näitust «SisseVaadeVälja» 21. juunil Tartu Postimehes arvustanud Airi Kaasik märkis tookord, et maalide modell on küll Tartu, kuid teose peategelane on hoopiski valgus, kas siis talviselt järsk päikesepaiste, hämar õhtune või ere suvine.

«Valgusekäsitluse abil ärkavad ellu ka linna kõik värvid, mida teoseid uurides võib avastada erakordselt rohkesti,» lisas ta. «Tartu laotub vaataja ette kireva värvispektriga, mis kutsub kodulinna avastamata palesid märkama.»

Kõik need laused kehtivad ka eile avatud ateljeenäitusmüügi maalide puhul.

Kolimise põhjused

Miks on tartlasest kunstnik Kaunasesse kolinud?

«Põhjusi on nii isiklikke kui ka professionaalseid,» ütles ta. «Tahtsin ammu lahkuda Tartust ja Eestist – vähemalt mõneks ajaks. Ja üks põhjusi on see, et ma leidsin endale Kaunasest elukaaslase Miglė.»

Leedus ühtegi muud tööd peale maalimise ja joonistamise Krosmannil praegu ei ole. Küll aga oli tal äsja Tartu kunstikoolis õpetajana valikaine nädal. Endisesse kodulinna on tal nõnda asja neli-viis korda aastas.

Veel täna ja homme

• Peeter Krosmann avas eile Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) ateljeenäitus­­müügi Tartu-vaatelistest maalidest.

• Väljapanekus on 11 maali.

• Näitus on kõigile avatud veel täna ja 2. novembril kell 12–19.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles