Kadunud arstitudeng võis uppuda madalas vees (12)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunuks jäänud Renet Joosepi leiukoht.
Kadunuks jäänud Renet Joosepi leiukoht. Foto: Sille Annuk

Vähe on selliseid juhtumeid, kus Tartu politseinikud tunnevad, et terve linn toetab neid. Arstitudengi Renet Joosep Järve (20) otsingutele tulid appi nii lähemad sõbrad, kaugemad tuttavad kui ka täiesti võhivõõrad inimesed. Noore mehe leidiski lõpuks üks Tartu talli töötaja reede hilisõhtul, paar minutit enne südaööd. Nagu karta oli, surnuna.

Viimane «Tšau!»

Elus ja tervena, kuid üsna purjus olekus nägid sõbrad Renet Joosepit viimati kolmapäeva hilisõhtul retromuusika peol klubis Illusioon. Ööl vastu neljapäeva, 26. oktoobrit kella kahe paiku seisis noormees õues koos sõpradele tundmatu seltskonnaga. Ta tundis sõbrad ära ja ütles «Tšau!».

Tema järgmine teadaolev asukoht oli Narva mnt 27 ühiselamu ukse juures, kell 3.03 katsus noormees ust ja lahkus. Ehkki majaelanikuna peaks tal olema sissepääsukaart, ta seda ei kasutanud. Turvakaamera videolt on näha, et ta mässab kohmakalt oma telefoniga. Hiljem kinnitas noormehe üks sõber politseile, et püüdis Renet Joosepile sel kellaajal helistada, kuid ei saanud temaga kontakti.

Renet Joosepi viimane teekond.
Renet Joosepi viimane teekond. Foto: Allan Triik

Ja rohkem ei saanudki keegi Renet Joosepiga enam ühendust. Mure tema pärast muutus tõsiseks, kui kursusekaaslased panid tähele, et tasakaaluka loomuga nooruk ei ilmunud peojärgsel päeval eksamile. Tema telefon oli välja lülitatud, kontaktivõttudele sotsiaalmeedia kontode kaudu ta ei reageerinud. Kohe pärast eksamit läksid kursusekaaslased teda otsima kohtadesse, kus teda viimati nähti, ning teavitasid tema kadumisest politseid.

Reede hommikul kogus politsei kokku kogu teadaoleva info ning otsinguid alustati suuremate jõududega, vabatahtlike osavõtul. Otsijaid juhendanud politseinikud panid noortele südamele, et ehkki viimse hetkeni tasub loota, et otsitav on elus, tuleb valmis olla ka kõige halvemaks. Karmi reaalsuse mõistmine tõi mõnele lähedasemale sõbrale pisara silmanurka.

Neli otsingurühma käis läbi piirkonnad Raadil ja Ülejõel, sest viimast korda oli tema mobiiltelefon politsei kinnitusel levis Narva maantee ja Peetri tänava ristmikul. Ka Tartu Postimees püüdis otsingutele kaasa aidata, käies koos kriminaalpolitseinike ja Renet Joosepi sõpradega läbi Raadi kalmistu. Uurisime tihedamaid põõsaaluseid, kontrollisime prügikaste ja tuhlasime läbi lehehunnikuid. Tulemusteta.

Tume kogu vees

Õhtuks osa otsijaid väsis, teised tulid asemele. Otsingutele kaasati ka paljud samal päeval puhkusel olnud politseinikud ning Narva maanteest kuni Kasarmu tänavani käidi koos omanikega läbi kõik hoovid.

Kõik teadsid otsingutest ja olid valmis aitama, tõdes Lõuna prefektuuri operatiivjuht Ottomar Virk. «Tunda oli tõelist ühtsust. Kõik aitasid meid nii, kuidas võimalik.» Kahest eramust saadi ka turvakaamerate salvestised, mille pealt oli näha, et Renet Joosep tõesti liikus Roosi tänava piirkonnas. Tõsi, väga tugevasti taarudes.

Hilisõhtul suuremad otsingud lõpetati. Inimesed uurisid oma valdusi aga edasi ja mõni minut enne südaööd tuli politseile Tartu tallide töötajalt teade, et tallidest kaitseväe matkekeskuse poole on aia ääres kinni külmunud lombis näha läbi õrna jää vajumise jälgi ning tumedas jopes kogu lamab vees. See oli tema – Renet Joosep. Kas surma tõi noorele mehele lõpuks külmumine või uppumine, selgitab kohtuarstlik ekspertiis.

Kas ta püüdis oma teekonnal jõuda tagasi ööklubi juurde, kust ta lahkus, või hiljutisse elupaika Jaamamõisa linnajaos, pole enam kelleltki küsida. Ottomar Virk pani kõigile südamele, et taolisi traagilise lõpuga lugusid oleks kindlasti vähem, kui inimesed rohkem kokku hoiaksid. «Kui minnakse koos peole, siis ka tullakse koos,» rõhutas Virk põhimõtet, mis oleks aidanud nii sel kui ka mitmel varasemal korral inimelu säästa.

Sõprade kinnitusel oli Tallinna reaalkooli 131. lennu lõpetaja mitmekülgselt andekas: kooli ajal lõi ta kaasa üleriigilisel keemiaolümpiaadil ning sai häid aegu jooksudistantsidel. Renet Joosepit mälestati laupäeva õhtul kell 19 nii Tallinnas reaalkooli ees asuva mälestusmärgi juures kui Tartus Biomeedikumi ees.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles