Lasteasutuste uus toitlustaja vallandas Elvas pahameeletormi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed. Pilt on illustratiivne.
Lasteaialapsed. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Lootuses raha kokku hoida otsustas Elva linn tänavu kevadel otsida oma lasteaedadele ja koolile toitlustaja. Varem pakkus linn teenust ise. Ent nüüd ollakse uues toitlustajas pettunud ja tahetakse samm tagasi astuda.

Toitlustaja leidmiseks korraldatud hankele laekus üks pakkumus. Nii sõlmiski linn viie aasta pikkuse lepingu osaühinguga P. Dussmann Eesti. Lootusrikkalt alanud koostöö on aga nüüdseks takerdunud vastasseisu, sest õppeaasta esimese kahe kuu vältel on firma kohta tulnud hulk kaebusi.

Lühidalt öeldes soovib linn lepingu lõpetada. Ettevõtte oleks sellega nõus, aga vaid juhul, kui saab kompensatsiooniks saamata jäänud tulu.

Viimaseid nädalaid ametis oleva linnapea Aivar Õuna sõnul rikub toitlustusteenuse osutaja mitut moodi lepingut ja lapsevanematelt tuleb pidevalt kaebusi.

Toitlustajal lasub kohustus saata lasteasutustesse ette nelja nädala menüü, samuti peavad olema varem näidatud toitude tehnoloogilised kaardid, et oleks võimalik kontrollida kalorsust ja toiduainete päritolu. Neid ülesandeid pole P. Duss­­mann aga linnapea väitel paari kuu jooksul täitnud.

Samuti olevat raekotta laekunud lapsevanemate kirju, milles kurdetakse toidu nigela kvaliteedi üle. Elav arutelu on käima läinud samuti sotsiaalmeedias Elva lehel, kus üks osa lapsevanemaid paistab uue teenusepakkujaga rahul olevat, teised aga pilluvad kriitikanooli. 

Kvaliteet langenud

Lapsevanem Heli Aabi 2,5-aastane ja 4-aastane laps käivad Peedul Õnneseene lasteaias. Aab rääkis, et kahe kuu jooksul on tema vanem laps tulnud korduvalt koju jutuga, et tal on kõht tühi. Samuti pannakse tema sõnul varasemaga võrreldes toitudesse liiga palju suhkrut ja pakutakse toite, mis on lastele võõrad.

Õnneseene lasteaia direktor Kersti Mihailov oli algusest peale vastu, et toitlustaja hankega väljast võtta, sest vana süsteem toimis tema arvates hästi. Mihailov avaldas veendumust, et viimasel ajal on neil toitude tooraine kvaliteet langenud. «Kui peakokk tellib kaupa, siis teeb ta seda teatud hulgiladudest ja ette on antud kaubaartiklid, mida ta võib tellida ja mida mitte,» rääkis ta. Kuigi Eesti õunu on saadaval, tuleb praegu näiteks tellida Poola õunu, sest need on lihtsalt odavamad. 

Nii Mihailov kui ka tema juhitava lasteaia tervishoiutöötaja Lea Lippo on seisukohal, et üks euro ja 80 senti päevas on selline summa, mille eest võiks lapsed head kodumaist toitu saada, ja varem olevat see nii ka olnud.

Linnapea sõnul pole tegemist ühe kaebusega ühelt lapsevanemalt, vaid lisaks Õnneseene lasteaiale on tulnud kaebusi Elva Murumuna ja Järve lasteaiast. «Ma ei saa öelda, et päris katastroof oleks, aga on märgata, et lapsed ei söö enam korralikult,» kinnitas Elva Järve lasteaia direktor Alina Pill. Muu hulgas märkis Pill, et kui varem söödi kõik potid-pannid tühjaks, siis nüüd läheb suur osa hommikupudrust prügikasti.

Firma kinnitas põhimõttelist valmidust leping lõpetada, kuid eeldusel, et neile hüvitatakse kahju umbes ­­ 130 000 euro ulatuses.

Murumuna lasteaia direktoril Kadri Joostil toitlustajale suuri etteheited pole. «Eks alguses on vaja koostööd, järelevalvet, kannatlikkust ning üksteise mõistmist,» arvas ta. Joosti sõnul koostöö laabub ja toitlustaja on arvesse võtnud ettepanekuid, mis lasteaed on teinud. Mõned päevad tagasi oli lasteaias hoolekogu koosolek, kus lapsevanemad kinnitasid, et nad on toitlustajaga rahul. 

Toitlustusettevõtte Lõuna-Eesti toitlustusjuht Auli Vilep tunnistas, et saab rahulolematusest aru.  Ka kinnitas ta, et tehnoloogiliste kaartide esitamise korrektsuses ja toiduainete valikus on neil arenguruumi. «Võib-olla tulime liiga jõuliselt peale oma uute toitudega, millega lapsed pole harjunud,» sõnas ta.

Ka arvas Vilep, et rohkem saaks pakkuda eestimaist kaupa. Esialgu söövad aga lapsed Poola päritolu õunu selle pärast, et toitlustaja pole veel leidnud Eestist head lepingupartnerit. «Tegeleme sellega,» kinnitas ta. 

Kuigi Õnneseene lasteaia tervishoiutöötaja Lea Lippo rääkis enne toitlustamisega alustamist ettevõttele, mida nende lapsed söövad ja mida mitte, pole tema sõnul menüüde koostamisel seda väga arvesse võetud. Vilep ütles selle peale, et kuna lasteaedadele tehakse samad menüüd, on alati väga keeruline olla kõikidele meele järele, sest ühele lapsele ei maitse üks toit, teisele mõni teine roog. 

Kahju hüvitamine

Probleemid ja vaidlused pole kahe kuu jooksul lahenenud. Linnapea Aivar Õun tegi toitlustajale lepingu lõpetamise ettepaneku oktoobri alguses. Samas soovis ta Elva gümnaasiumis koostööd jätkata, kuna sealt polevat märkimisväärselt kaebusi tulnud.

Firma kinnitas põhimõttelist valmidust leping lõpetada, kuid eeldusel, et neile hüvitatakse kahju umbes 130 000 euro ulatuses. Linn sellega nõus polnud. Seepeale võtsid mõlemad endale mõtlemisaja.

P. Dussmann Eesti juhataja Anella Stimmer lisas, et nende esimene valik ei ole sõlmitud lepingu muutmine ega lõpetamine. Nad eelistaks pigem edaspidi senisest konstruktiivsemat koostööd omavalitsusega.

Aivar Õun seevastu arvab, et olukorda pole võimalik lahendada poolte kokkuleppel ja nii, et kõik jääks rahule, sest teine osapool pole näidanud valmidust läbirääkimistel koostöö tegemiseks. Linnapea on arvestanud ka sellega, et tõenäoliselt tuleb toitlustusfirmaga kohtusse vaidlema minna. Selles, et lähiajal haldusreformi tulemusena tekkiv Elva vald seal võidab, pole Õuna hinnangul kahtlustki, sest P. Dussmann on oluliselt rikkunud lepingu tingimusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles