Väino Miil ja Kaia Linkberg tantsisid Itaalias karjääri parima koha

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Linkberg ja Väino Miil ei kurvasta medalist ilmajäämise pärast. Medali asemel ehitasid nad endale preemiaks hoopis selle talve esimese lumememme.
Kaia Linkberg ja Väino Miil ei kurvasta medalist ilmajäämise pärast. Medali asemel ehitasid nad endale preemiaks hoopis selle talve esimese lumememme. Foto: Sille Annuk

Võistlustantsu­paar Väino Miil ja Kaia Linkberg naasid Itaaliast kümne tantsu maailmameistrivõistlustelt õnnelikena, kuna saavutasid 44 paari hulgas neljanda koha.

Mõlemad on üle neljakümne aasta vanad ning nad võistlevad Seenior 2 vanuseklassis. Võib öelda, et see on nende elu parim tulemus ning maailmameistrivõistluste kohast rääkides võib saavutatut pidada ka nende tantsukooli Respect kõiki sportlasi silmas pidades parimaks tulemuseks üldse.

Kõneväärt on see, et Väino Miil ja Kaia Linkberg hakkasid tantsuga hobi korras tegelema alles täiskasvanuna ning võistlema asusid kümmekond aastat tagasi. Ka on nende karjääris selle kümne aasta sees olnud viieaastane vaheaeg – Väino Miil tantsis siis Lilian Kadaja-Saarepuuga ning saavutas samuti edu. 

Kaia Linkberg leidis endale vahepeal hoopis salsamaailma.

Uus algus

Nüüd on paar võistlusparketil uuesti koos, aga alles teist aastat. 

Kui vanusest rääkida, siis Väino Miil ütles, et tema on kunagi oma padja alla peitnud eesmärgi, et ta ei lõpeta tantsimist enne, kui tast on saanud maailmameister, juhtugu see kasvõi pärast 65. eluaastat. 

Kaia Linkberg ütles seepeale, et Seenior 4 vanuseklassis vist maailmameistrivõistlusi enam ei korraldatagi, ja mõlemad naersid heatujuliselt. Nende suhtumisest kumas välja veendumus, et tantsuga võib tegelda kogu elu.

Küsimuse peale, kas neljas koht kümne tantsu maailmameistrivõistlustel pole mitte kõige kehvem koht üldse, sest medalist jäi na-tu-ke-ne puudu, raputasid mõlemad pead.

«Me oleme väga rahul. Eelregistreeritud paaride põhjal oli näha, et Fidenzas on kohal eelmise aasta 1. ja 2. paar, samuti 4., 5., 7., 9. ning 11. paar,» kirjeldas Väino Miil. «Ja ega kellegi tase aastaga ju hoobilt muutu.»

Väino Miil ja Kaia Linkberg aeglase valsiga võistlus­parketil.
Väino Miil ja Kaia Linkberg aeglase valsiga võistlus­parketil. Foto: Evelin Lillepuu

Sellest hoolimata seadsid Miil ja Linkberg eesmärgiks pääseda kaheteistkümne parema hulka ning lubasid seda ka oma sponsoritele ja kõikidele toetajatele.

Väino Miil meenutas, et kui see miinimumprogramm sai täidetud, oli korraks küll ka pingelangus ning selline tunne, et enam ei jõua.

«Sa oled selleks ajaks pooletunniste vahedega ära tantsinud juba 30 tantsu,» meenutas ta. «Tantsid ära viis standardtantsu, siis on pooletunnine vahe, vahetad riided ja tantsid viis Ladina-Ameerika tantsu. Siis on pooletunnine vahe, vahetad jälle riided ja tantsid uuesti viis standardtantsu. Ja nii edasi, ja nii edasi. Konkurents muutub aina tugevamaks, eksida ei tohi, lõpuks oled poolfinaalis.»

Väino Miil tõmbas seda kirjeldadeski korraks hinge.

«Ja siis ma ütlesin Kaiale, et tead, mul hakkavad jalad ära väsima, ma enam ei jõua,» jätkas ta. «Aga Kaia ütles, et ei tohi, me peame edasi tantsima! Hästi konkreetselt. Kaia kohe oskab jõudu süstida.»

Võistlustantsupaar on õnnelik veel seepärast, et nad mitte ei pääsenud lihtsalt finaali, vaid jõudsid sealgi võidelda ja saavutasid neljanda tulemuse.

Paar harjutab Tartu tantsukoolis Respect viis korda nädalas treenerite Kaisa Oja-Mehise, Marko Mehise, Birgit Usina ja Hardi Rikandi käe all. Nad võtavad ka eratunde ja kuulavad võimalusel korral välistreenerite näpunäiteid.

Väino Miil teeb hoolega rahvasporti, püüdes oma võhma ja üldfüüsilist poolt üles kruvida sellega, et võtab osa kõikidest Tartu Maratoni klubi üritustest. Aga ta on aru saanud, et ega sellest võhmast üksi tantsus abi ole.

Nagu 400 meetri jooks

«Meie ala võiks ehk võrrelda 400 meetri läbimisega – üks tants kestab umbes poolteist minutit ning võistlusolukorras on sul siis 10–12 sekundit pausi, kui pead juba valmis olema järgmiseks tantsuks, mille iseloom on võib-olla hoopis teine,» kirjeldas ta. «See on natuke nagu mitmevõistlus ja natuke nagu sprint ühekorraga.»

Kaia Linkberg töötab Tartu ülikooli kirurgiakliinikus sekretärina ning tal on 23-aastane tütar, lapsepõlves tegeles ta iluvõimlemisega.

Väino Miil on ühes Tartu tootmisettevõttes laohoidja ning koos elukaaslase Kati Kümnikuga kasvatab ta viieaastast tütart ja neljast poega. Tudengiajal Viljandi kultuuriakadeemias puutus Väino kokku nii rahvatantsu, karaktertantsu kui ka balletiga. 

11. novembril osaleb paar Väino Miil ja Kaia Linkberg Ladina-Ameerika tantsude maailmameistrivõistlustel Hispaanias.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles