Esimene talveehmatus läheb kiirelt mööda

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv tuli ootamatult ka Küüni tänaval olevale suvekohvi­kule. Kuid välimööbli varju alla kolimisega polegi kiiret, sest ilm soojeneb.
Talv tuli ootamatult ka Küüni tänaval olevale suvekohvi­kule. Kuid välimööbli varju alla kolimisega polegi kiiret, sest ilm soojeneb. Foto: Sille Annuk

Ööl vastu neljapäeva tuli Tartus nagu pea terves Eestis maha selle sügise esimene lumi, nii lund kui lumelaadset toodet jätkus ka eilsesse päeva. Esimese lume jaoks pole oktoobri teine pool vara, kinnitas Ülenurmel asuva Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Irina Starovoitova.

Lumesadu algas Ülenurmel ja Tartus keskööl. «Kohe hakkas tulema kuiva lund,» rääkis Irina Starovoitova. «Meil tuli hommikul Rootsist tšarterlend, läksin hommikul kella viie ajal Tõrvandist jalgsi tööle ja siis oli väga mõnus talveilm. Aga kella kaheksa ajal hakkas jäävihma sadama, pärast seda tuli nii lund kui lörtsi.»

Hoolimata hommikul valitsenud keerulistest ilmaoludest saabus Rootsi lennuk peaaegu täpselt. «Tubli kapten! Plaanis oli, et lennuk tuleb kell 9.05 ja lennuk tuli kell 9.06,» rääkis meteoroloog.  

Eile lõuna paiku oli lumikatte keskmine paksus lennujaama juures neli sentimeetrit. «Seda on küllalt palju, meie vaatlusplatsil oli hommikul päris korralik hang, sest tuul oli öösel tugev,» märkis meteoroloog. «Aga mujal, näiteks Võru pool, sadas veel rohkem lund.» 

Ilmateenistuse andmetel oli eile kell üheksa hommikul kõige rohkem lund maha tulnud Tallinnas ja Kuusikul, kus lumikatte paksuseks mõõdeti 11 sentimeetrit. Ilmateenistuse Tõravere meteoroloogiajaamas oli lumikatte paksus kaks sentimeetrit.

Keskpäeval oli õhutemperatuur Tartus juba plusspoolel. Ööl vastu reedet ja laupäeva on meil veel väiksed miinuskraadid, siis läheb soojemaks. Nädalavahetusel on ilm pilves, hommikuti on oodata pisut vihma ja lörtsi. 

Laupäeva lõunast hakkab ilm soojenema, pärast seda peaks minimaalne õhutemperatuur olema null kraadi. Ilmateenistuse andmetel on homme päeval Tartus kuni kaks kraadi ja pühapäeval kuni kuus kraadi sooja. 

«Järgmise nädala jooksul miinuskraade tulla ei tohiks,» märkis Starovoitova. «Kahjuks aga kogu aeg midagi sajab, aga hea on see, et suuri sadusid ilmakaart praegu ei näita.» 

Eelmisel aastal sadas Tartus esimene lumi maha ööl vastu 25. oktoobrit. Ilmajaama andmetel oli tol hommikul lumikatte paksus kuus sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles