Qvalitase ja Medicumi arstid kolisid kokku

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Arstkabinetid, röntgeni- ja ultraheliuuringud, koormustestid, labor, prillipood.

Doktor Toomas Põld ulatab terekäe: «Kas teeks süsti ka? Ma tahaks väga teha, ükskõik millist!» 

«Aga teil ei ole valget kuubegi seljas!» vastan talle.

«Ma mõtlesin, et ei pane. Et teid mitte hirmutada …» vastab doktor.

Qvalitase arstikeskuse peaarsti Toomas Põllu huumorimeel võib pärit olla ajast, mil ta töötas laevaarstina merel. Seda oli seitse aastat. 

Huumorimeel kulub ära aga ükskõik mis olukorras, ka arstikeskuse uusi ruume tutvustades.

Peaarst Toomas Põld on ise  töötervishoiuarst, kelle silma ja kuuldetoru alt käivad praegugi läbi meremehed. Ka on ta lennundusarst, ning lennundusarste pole Eestis rohkem kui neli.

Uues keskuses on töötervishoiu- ja eriarstikabinetid, protseduuritoad, röntgeni- ja ultraheliuuringud, koormustestivõimalus, labor ja prillipood.

Uus arstikeskus Kvartalis sündis tänu sellele, et Tartus Tiigi tänaval olnud Qvalitase töötervishoiuarstid liitusid Taskus asunud Medicumi kliiniku eriarstidega. Taskusse jäid maha ainult perearstid.

Qvalitas Tartus tähendab niisiis nii töötervishoiuarste kui ka silma- ja nahaarste, psühhiaatreid, günekoloogi, ämmaemandat, neuroloogi, kardioloogi, kirurgi, radioloogi ja füsioterapeuti. 

Qvalitase eriarstide seast leiab terve hulga Tartu ülikooli kliinikumi arste. 

«Haigekassa ei tee paraku selliseid lepinguid, mis annaks eriarstidele võimaluse kaheksa tundi päevas patsiente vastu võtta,» selgitas Toomas Põld. «Nii on neil soovi korral võimalus vastu võtta ka mõnes erakliinikus.»

Siiski on osa erialade, näiteks silmahaiguste, psühhiaatria ja günekoloogia puhul Qvalitasest võimalik küsida ka haigekassa hüvitatud visiite.

Kui Toomas Põllult pärida, mille poolest võiks Qvalitas teistest erameditsiinikeskustest siiski erineda, vastas ta, et Qvalitas on kõige laiema võrgustikuga meditsiiniasutus terves Eestis. 

Selle arstikeskused ei asu mitte ainult Tallinnas, Tartus ja Pärnus, vaid ka Põlvas, Võrus ja Jõhvis.

Ka peab Toomas Põld Qvalitast töötervishoiu valdkonnas Eesti lipulaevaks.

«Kuna meil ei tööta ühtegi selgeltnägijat, siis oleme ranged selles mõttes, et on terve hulk uuringuid, millest vähemaga ei ole meie nõus töötervishoiuteenust osutama,» selgitas ta. «Tehtud peavad olema vereanalüüs, uriinianalüüs, EKG, mõõdetud veresuhkur ja kolesterool. See on baas, mis annab arstile orientiiri, kuhu ta saab lisada riskifaktorid – muidu pole töötervishoiul üldse mõtet.»

Kümnest tervisekontrollil käinud inimesest kahel leitakse ta sõnul midagi, mida varem ei teatud, ning ühel neist diagnoos kinnitatakse. 

«Meie vaatevälja satub küllalt palju neid, kes perearsti ei näegi. Ainus arst ongi töötervishoiuarst, keda nad näevad,» ütles ta. «Õnneks on tööandjate teadlikkus aasta-aastalt paranenud ning nad on aru saanud, et töötajate tervisesse tasub panustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles